Hlavní navigace

iPhone 3.0.1 řeší možnost útoku přes SMS

2. 8. 2009

Sdílet

Společnost Apple včera uvolnila novou verzi softwaru iPhone 3.0.1, která řeší velmi záludnou možnost útoku na tento smartphone prostřednictvím SMS zprávy.

Tato zranitelnost byla demonstrována na bezpečnostní konferenci Black Hat a objevili jí bezpečnostní experti Charlie Miller a Collin Mulliner, kteří předvedli možnost ovládnutí iPhonu prostřednictvím škodlivého kódu poslaného v podobě série speciálních SMS zpráv. Útočníci pak z napadeného telefonu mohli např. rozesílat vlastní zprávy, včetně dalších škodlivých kódů, dále ovládat mikrofon a kameru, sledovat polohu telefonu přes GPS či spustit jakoukoliv jinou aplikaci. Detaily lze najít ve studii, kterou experti k příležitosti konání konference o tomto problému napsali a která mimo jiné obsahuje i detailní návod, jak telefon pomocí SMS "hacknout". To však vyvolalo řadu dohadů o tom, zda uveřejnění podobného postupu zbytečně nezvyšuje rizika, jimž jsou uživatelé iPhonů bez aktualizovaného firmwaru nyní vystaveni.

Nový firmware iPhone 3.0.1 tedy opravuje jen tuto jedinou, ale zásadní zranitelnost a i pro takovouto dílčí opravu je nutné celý software stahovat znovu manuálně prostřednictvím iTunes či počkat na automatickou aktualizaci. Nový firmware lze samozřejmě použít na všech generacích přístrojů iPhone a všem uživatelům je doporučováno tuto aktualizaci provést, neboť popsaná chyba odpovídá nejvyššímu možnému stupni zranitelnosti.

Co se týká prodejů mobilních telefonů, zažívají výrobci těžké časy, neboť za druhý kvartál letošního roku došlo podle analytické společnosti IDC k meziročnímu poklesu prodejů o 10,8 % a za první čtvrtletí činil meziroční propad dokonce 17,2 %. Za celý letošní rok podle IDC klesne globální trh s mobilními telefony oproti roku 2008 údajně o 13 %.

Analytici IDC hodnotí tah Applu snížit cenu modelu iPhone 3G na 99 dolarů jako velmi dobrý tah a podle nich se jedná o trend, který bude pokračovat i v následujících čtvrtletích.

V tomto kontextu si také na horší prodeje mobilních přístrojů s Windows Mobile a Androidem stěžuje společnosti HTC, která musela revidovat předpověď svého obratu pro letošní rok. O smartphony je menší zájem, než se čekalo, což je mimo jiné způsobené i pomalejším rozvojem 3G sítí v Číně, která se stává jedním z nejvýznamnějších trhů. Také ceny přístrojů od HTC klesají díky cenovému tlaku na trhu, i když na rozdíl od Applu ne skokově. Ještě v druhém čtvrtletí loňského roku byla průměrná cena prodávaného smartphonu HTC 381 dolarů, v prvním čtvrtletí letošního roku to bylo 364 dolarů a v druhém kvartálu pak již 358 dolarů.