Hlavní navigace

iPhone 3G: Jak jej hodnotí analytici?

18. 6. 2008

Sdílet

Počítač/telefon iPhone nebyl dosud ve firemním prostředí ve větší míře nasazován kvůli obavám z bezpečnostních rizik. Jak se zdá, ani verze 3G na tomto ještě mnoho nezmění.

Počítač/telefon iPhone nebyl dosud ve firemním prostředí ve větší míře nasazován kvůli obavám z bezpečnostních rizik. Jak se zdá, ani verze 3G na tomto ještě mnoho nezmění.

Analytik Jack Gold i interní testeři iPhone 3G, kteří si nepřáli být jmenováni, uvedli pro americký Computerworld, že zabezpečení je v této fázi tak důležitou otázkou, že problémy s omezenou funkčností jsou ve srovnání s tím druhořadé. Za největší problém se pokládá fakt, že zařízení postrádá nativní šifrování.

Testeři ovšem také uváděli, že software vyvíjený Applem se vyvíjí doslova za běhu, takže před oficiálním uvedením telefonu se ještě můžeme dočkat nějakého zlepšení. Z hlediska správců IT jsou ale minimálně prozatím velkým problémem nedostatečné možnosti správy politik/zásad pro koncové uživatele, jejich vynucování a doručování aplikací. Je třeba problém vynutit vypnutí kamery, pokud je to v rozporu s firemní politikou.

To, že se aplikace musejí nasazovat přes servery Applu (App Store), představuje třeba pro kritické aplikace nepřijatelné bezpečnostní riziko. Firmy navíc nejsou pro tuto platformu připraveny vyvíjet vlastní aplikace. Jack Gold kritizoval i to, že zařízení není možné používat s více bateriemi (tj. mít náhradní baterii a měnit je za provozu).

V současné době regulačních požadavků na zajištění shody s předpisy je velmi málo pravděpodobné, že by iPhone mohl splnit příslušné požadavky třeba pro firmy podnikající v oblasti bankovnictví, zdravotnictví nebo pro vládní agentury. Zdá se tedy, že iPhone 3G se softwarem 2.0 se ve firemním prostředí bude používat stále jako výjimka, manažerská hračka, ze které bude IT oddělení šílet, aby zajistilo příslušné výjimky a vyvinulo speciální aplikace.
Nenechte si ujít:
Telefónica O2 podepsala smlouvu na distribuci iPhonů v Česku

iPhone výrazně zlevňuje – přijde nový model?

Terčem hackerů se stal tentokrát iPhone!

Windows Mobile 6.1 konečně uvedeny

Google přišel s Androidem
Zdroj: Computerworld.com

 

Autor článku