Hlavní navigace

iPhone 3G: Kolik stojí jeho výroba?

26. 6. 2008

Sdílet

Zajímá vás, jaké jsou skutečné výrobní náklady přístrojů, které používáte? Společnost iSuppli spočítala cenu nového iPhonu 3G od Apple, aby objasnila záhadu, proč může být prodáván tak levně.

Zajímá vás, jaké jsou skutečné výrobní náklady přístrojů, které používáte? Společnost iSuppli spočítala cenu nového iPhonu 3G od Apple, aby objasnila záhadu, proč může být prodáván tak levně.

Právě cena nového iPhonu 3G, určeného pro práci se sítěmi třetí generace, stanovená na 199 dolarů, která byla oznámena v nedávné době vzbudila velký rozruch, protože podobné produkty od konkurenčních výrobců stojí značně více. Například tchajwanská společnost High Tech Computer (HTC) prodává na domácím trhu za 23 900 tchajwanských dolarů (v přepočtu 785 amerických dolarů) a nový smartphone N96 od Nokie se pak bude prodávat za 550 eur, což je v přepočtu 855 amerických dolarů.

Podle iSupply jsou dva hlavní důvody, proč Apple může nový iPhone prodávat tak levněji. Prvním je ten, že mobilní operátoři v USA budou podle odhadu iSupply platit Applu subvenci ve výši 300 dolarů. Druhým důvodem je pak použití levných materiálů, ze kterých je přístroj vyroben. Společnost Apple totiž důkladně vybrala komponenty, za kterých je iPhone 3G vyráběn, takže jeho výroba je levnější než u staré verze i přes řadu vylepšení. Výroba původní verze iPhonu totiž vyšla na 226 dolarů a to neobsahoval hardware pro podporu 3G a GPS. Samotný jej pak Apple prodával za 499 dolarů.

Co se týká nového iPhonu 3G, nejdražší součástí je flash paměť NAND s kapacitou 8GB, která vyjde na 22,80 dolarů. Následuje ji pak dotykový displej, který stojí 20 dolarů. Celkově vyjdou komponenty na sestavení iPhonu 3G na 164 dolarů a iSupply k této ceně připočítává dalších 9 dolarů nutných na sestavení přístroje, čímž se dostává k ceně 173 dolarů. Tato cena však také nezahrnuje náklady na vývoj softwaru, dopravu, distribuci, balení a příslušenství, které je ke každému iPhonu přidáváno.
Nenechte si ujít:
Telefónica O2 podepsala smlouvu na distribuci iPhonů v Česku

iPhone výrazně zlevňuje – přijde nový model?

Windows Mobile 6.1 konečně uvedeny

iPhone 3G: Jak jej hodnotí analytici?

Nové mobilní přístroje vyrábí pro Apple společnost Hon Hai Precision Industry v Číně, která patří mezi největší světové výrobce elektroniky.

 

Byl pro vás článek přínosný?