Hlavní navigace

iPhone 3G má další problém: Probíjející adaptéry

25. 9. 2008

Sdílet

Společnost Apple informovala, že první adaptéry, které jsou odvozené z objemnějších verzí, používaných u předchozí generace iPhonů, mohou uživatele zasáhnout elektrickým proudem, neboť i po odpojení od sítě v nich může stále zůstávat elektřina.

Společnost Apple začala odebírat zpět napájecí adaptéry, které byly prodané spolu s novými iPhone 3G do poloviny července. Problematických adaptérů a tím i postižených uživatelů jsou údajně miliony.

Problém se naštěstí netýká českého trhu, kde se začal iPhone 3G prodávat až o více než měsíc později a všechny přibalené adaptéry v českých modelech by měly být v pořádku. Nicméně prvních 6 milionů uživatelů iPhonu 3G, prodaných v USA, Japonsku, Kanadě, Mexiku a několika zemích střední a jižní Ameriky již takové štěstí mít nebude.

Společnost Apple informovala, že první adaptéry, které jsou odvozené z objemnějších verzí, používaných u předchozí generace iPhonů, mohou uživatele zasáhnout elektrickým proudem, neboť i po odpojení od sítě v nich může stále zůstávat elektřina. Zatím žádné škody nebyly ohlášeny, nicméně Apple bude tyto první adaptéry měnit podle svých slov bezplatně, ale až od 10 října – a to buď ve značkových prodejnách a nebo po on-line žádosti prostřednictvím pošty. Pro výměnu si uživatelé mají připravit sériové číslo svého iPhonu, podle kterého bude identifikována postižená série.

Apple současně žádá uživatele, aby tyto malé adaptéry (které mají velikost jako konec zásuvky) přestali používat. Do té doby, než jim budou napáječe vyměněny, mají podle Applu nabíjet své iPhony 3G prostřednictvím USB kabelu po připojení k PC nebo Macu. Další alternativou je používat různé napáječe (např. do aut) dodávané třetími firmami, které jsou certifikovány pro iPhone.

Na uvedený problém nebyla vydána výstraha americkou komisí pro bezpečnost produktů, která před obzvlášť nebezpečnými a vadnými výrobky varuje.

Co se týká společnosti Apple, není to poprvé, co vyměňuje vadné součásti svých výrobků, protože minulý měsíc musela podobným způsobem řešit přehřívání baterií u iPodů nano prodaných na japonském trhu a například v srpnu roku 2006 oznámila, že bude měnit lithium-iontové baterie od Sony, použité v noteboocích PowerBook a iBook. Tehdy se problém týkal 1,8 milionů kusů. U iPhonů jde však o premiéru, neboť se jim zatím podobné chyby vyhýbaly.

Radost Applu z toho, že jen během prvního víkendu se podařilo prodat více než milion iPhonů 3G, tím získává trochu trpkou příchuť…

Viz také:
Analytici jsou k iPhone 3G stále skeptičtí
Obavy z bezpečnosti iPhonu stále zavírají dveře do firem

Autor článku