Hlavní navigace

iPhone 3GS: Objeveny první nedostatky, OS 3.1 beta je na cestě

4. 7. 2009

Sdílet

V posledních dnech se okolo iPhonů opět rozhořely diskuse. Uživatelé nových smartphonů iPhone 3GS si začínají stěžovat na některé vlastnosti prodávaných přístrojů a to jak softwarové, tak i hardwarové. Apple také začal vývojářům nabízet ke stažení nový OS verze 3.1.

Možná to na první pohled vypadá, že tyto události spolu přímo nesouvisí, ale kdo ví…

Na internetových fórech si uživatelé prvních iPhonů 3GS začínají stěžovat, že jejich přístroje až příliš hřejí a mají obavy, zda se tím nezkrátí životnost některých komponent, jako je například baterie. Důvodem zahřívání je pravděpodobně o 50 % rychlejší procesor ve srovnání s předchozím modelem iPhone 3G (600 MHz oproti 400 MHz), který je však umístěn ve stejném pouzdře a generuje zde tedy více tepla.

Společnost Apple však ujišťuje uživatele, že vše je v normálu a že se není čeho obávat, protože iPhone 3GS splňuje stejné bezpečnostní standardy jako jeho předchůdce a poškození komponent nehrozí. Nicméně pro jistotu vydala rady, jak zbytečnému přehřívání iPhonu předcházet. Klíčové je nevyužívat intenzivně takové funkce jako GPS navigaci či poslouchání hudby a to hlavně v horkých dnech, na přímém slunečním svitu nebo třeba v rozpáleném automobilu. Pokud není spuštěna žádná aplikace, je vhodné se vrátit na výchozí obrazovku a také pokud je telefon už příliš horký, je lepší jej vypnout a nechat vychladnout před dalším používáním.

Již v loňském roce iPhone 3G rozdráždil řadu uživatelů problémy s připojením v sítích třetí generace, přičemž někteří podali na společnosti Apple v této souvislosti i žaloby a je otázka, zda se nyní s vyšším zahříváním iPhone 3GS bude situace opakovat.

Problém přehřívání pravděpodobně nebude možné nijak softwarově vyřešit (leda podtaktováním procesoru) a bude potřeba jej brát jako vlastnost iPhone 3GS, nicméně uživatelé si i začínají stěžovat na některé chybějící či nedostatečné funkce softwaru 3.0 a možná právě proto Apple v uplynulých dnech poměrně narychlo uvolnil první beta verzi iPhone OS 3.1.

iPhone OS 3.1 se má stát první významnou aktualizací softwaru 3.0. Ten je k dispozici v první beta verzi na iPhone Dev Centeru a spolu s ním je dostupná i příslušná vývojářská sada (SDK). Co se týká novinek obsažených v iPhone 3.1, zlepšeno má být hlasové ovládání, které lze využívat i s bezdrátovými sadami připojenými přes Bluetooth, dále přibyly funkce pro střih videa nahraného iPhonem a rozšířené možnosti vibračního režimu. Zvýšena by měla být např. i výdrž baterie nebo rychlost spouštění aplikací. Kdy má být iPhone OS 3.1 dokončen není zatím jasné, ale jak již bylo naznačeno, je pravděpodobné, že uvedení první beta verze je reakcí na nejčastější nedostatky, které uživatelé objevili u nového iPhone 3.0.