Hlavní navigace

iPhone 4 jde na dračku, uživatelé však poukazují na hardwarové problémy

25. 6. 2010

Sdílet

Nový iPhone 4 je v prodeji a první odhady hlásí jeden milion prodaných kusů za jediný den. Uživatelé si ale začínají stěžovat na problémy s připojením a žluté skrvny na displeji.

Společnost Apple včera zahájila prodej čtvrté generace svého iPhonu, který téměř okamžitě vyvolal nákupní horečku. Lidé na něj stáli několikahodinové fronty a ti největší nadšenci před vlajkovými prodejnami Applu strávili klidně i několik dní. Když uvážíme fakt, že si lidé předem zarezervovali na 600 000 iPhonů 4, první odhady mluví o novém rekordu v počtu prodaných kusů za jediný den, který by měl činit až 1 000 000. Nový iPhone 4 je prozatím dostupný v Japonsku, Německu, Velké Británii a Francii, skladové zásoby ale začínají být velmi omezené. Jak vypadala situace v těchto čtyřech světových velmocích jen několik hodin před zahájením prodeje, se můžete podívat v našem videu.

Velká sláva spolu ale i přinesla i první stížnosti nových majitelů. Celá řada uživatelů si stěžuje na nežádoucí žluté skvrny na Retina displeji tohoto přístroje, na kterém byste dle tvrzení Steva Jobse díky vysokému rozlišení neměli spatřit rastr ani zblízka. Další stížnosti se týkají problémů s připojením v situaci, kdy se při držení přístroje dotýkáte jeho kovových bočních hran, které představují antény podporující GSM, 3G, Bluetooth, Wi-Fi a GPS.

Společnost Apple se k celé situaci zatím oficiálně nevyjádřila a jasnou odpověď prozatím nedostanete ani na žádné vlajkové prodejně. Problémy s připojením řada lidí připisuje kontaktu kožního mazu s kovovým povrchem antén, kterému se dá předejít zakoupením speciálního pogumovaného obalu, který přesně zakrývá antény v místech, kde telefon držíte. Ten se však prodává za 29 amerických dolarů, což je v přepočtu přibližně 600 Kč. Lidé se proto snaží v mnoha případech přijít s alternativním řešením a za výrazně menší náklady si improvizovaný obal vyrobit sami.

CS24

Dalším možným řešením, o kterém se na fóru dočtete, je přenastavení síťového nastavení nebo zapnutí a následné vypnutí letadlového módu, což však nepomáhá ve všech případech a není ani jisté, jestli jde o trvalé či pouze dočasné odstranění tohoto problému.

Co se týče drobných žlutých skvrn na displeji, ty dle zprávy na AppleInsider fóru zmizí sami. Apple prý totiž u displeje používá speciální pojivo označené Organofunctional Silane Z-6011, jehož proces vypařování díky extrémně rychlým dodávkám Foxconnu není ve všech případech zcela dokončen. Po jednom až dvou dnech používání by se však proces měl dokončit a žluté skvrny by měli sami zmizet. Když uvážíme, že jde o zbrusu nový telefon od renomovaného výrobce, žadný z těchto problémů, třeba i odstranitelný, by jej každopádně trápit neměl.