Hlavní navigace

iPhone 5 má být odhalen začátkem června, tvrdí analytik

8. 2. 2011

Sdílet

Nové generace smartphonů iPhone od Applu bychom se měli dočkat již za necelé čtyři měsíce. Objeví se možná i nová CDMA verze.

Informaci o termínu uvedení zveřejnil Ezra Gottheil, analytik společnosti Technology Business Research. Usuzuje tak z obvyklého vzorce, kdy je nová generace přístroje iPhone představena vždy na konferenci WWDC (Worldwide Developers Conference) během úvodní keynote. Stejně tomu tak bylo v letech 2008, 2009 a 2010 a podle Gottheila není důvod, proč by Apple letos udělal výjimku. Do prodeje se následně představené přístroje dostaly vždy v horizontu několika týdnů.

Apple má letošní konferenci WWDC naplánovanou na termín 5. – 9. června opět v Moscone centru v San Franciscu a keynote by zde měla zaznít právě 6. června. Uvedení nástupce smartphonu iPhone 4 by se při nepřítomnosti Steva Jobse měl ujmout jiný člen vedení Applu, např. Tim Cook nebo Jonathan Ive.

Gottheil říká, že od nového iPhonu očekává přepracovaný design, větší rychlost a možná i podporu hlasového ovládání, což je oblast, které se Apple zatím příliš nevěnoval. Funkce vytáčení hlasem byla poprvé představena v roce 2009 spolu s iPhonem 3GS, ale vítané by podle analytika bylo její rozšíření a sofistikovanější pojetí.

Velkou neznámou je zatím to, zda Apple představí kromě GSM modelu i novou verzi iPhonu pro CDMA sítě. Podle Gottheila není vyloučeno, že vývoj obou přístrojů by mohl probíhat současně, ale na druhou stranu iPhone 4 pro CDMA byl představen teprve v minulém měsíci (více viz článek Apple představil iPhone 4 pro CDMA sítě s přepracovanou anténou) a do prodeje zamířil až nyní, takže není jisté, zda by jej Apple chtěl tak brzy nahradit novým modelem. Mimochodem Verizon, který CDMA verzi iPhonu 4 v USA začal nabízet, zaznamenal rekordní zájem svých zákazníků a u předobjednávek přístroje iPhone 4 pro CDMA zaznamenal výrazně vyšší poptávku než po jakémkoliv jiném modelu nabízeného Verizonem. Počáteční zásoby CDMA verze iPhonu tak byly vyčerpány během několika hodin.

Spojení vývoje GSM a CDMA verzí iPhonu by ovšem pro Apple mohlo mít příznivý vliv ve snížení nákladů na výrobu modelů díky podobnosti obou přístrojů a spekulace o tom, že iPhone 4 pro CDMA bude brzy nahrazen novým modelem a že s jeho nákupem by měli zájemci proto počkat, se objevují jak mezi experty, tak na nejrůznějších blozích.

Co se týká uvedení tabletu iPad 2, zde podle webu AppleBitch připadají v úvahu dvě konference – jedna, označovaná jako korporátní setkání, je naplánována na 10. a 11. května a druhý pak na 22. a 23 června. Více o nové generaci tabletu najdete v článku Co nového lze očekávat od iPadu 2?

Byl pro vás článek přínosný?