Hlavní navigace

iPhone: Apple chystá dva zbrusu nové modely!

4. 4. 2009

Sdílet

Apple plánuje již brzy představit dva nové modely mobilního telefonu iPhone, uzpůsobené pro různé typy trhů. Kromě toho se objevily spekulace o možném uvolnění aplikací sady Microsoft Office právě pro přístroj iPhone.

Zpráva o brzkém představení nové verze telefonu iPhone mnohé překvapila. Především pak ty, kteří předpovídali, že nedávná prezentace operačního systému iPhone 3.0 je náznakem toho, že nové high-endové modely budou odhaleny až na přelomu tohoto roku. Více o novinkách v OS iPhone 3.0 najdete v článku iPhone 3.0 přináší více než stovku nových funkcí.

Jak ve své zprávě uvádí Daniel Amir, analytik z Lazard Capital Markets (LCM), high-endový telefon bude prodáván na severoamerickém trhu a v Evropě, zatímco v několika rychle rostoucích trzích jako jsou Brazílie, Čína, Indie a Rusko bude distribuována low-endová verze.

Severoamerický / evropský model bude mít plnou podporu videa, lepší digitální fotoaparát a 32 GB paměti. Podpora videa bude naopak chybět v low-endovém modelu. U levnější verze se pak nepočítá ani s Wi-Fi rádiem a určité ústupky se projeví i v celkové kapacitě paměti.

Podle Amira zaznamenal iPhone mnohem větší prodejní úspěch, než se původně očekávalo. A v letošním roce by tento trend mohl pokračovat. Za první čtvrtletí roku 2009 se prý počítá s asi 4 milióny prodaných kusů, přičemž svou roli zde má sehrát především mimořádně silný měsíc březen, během kterého se prodalo téměř 1,5 miliónu kusů. A jaké jsou Amirovy odhady do druhého kvartálu? Podle svých slov by se prý nebál počítat s téměř dvojnásobnou poptávkou. Je však otázkou, zda se prodeje iPhonu nesníží právě v souvislosti s plánovaným představením nových verzí.

Nová verze OS iPhone, u níž se taktéž počítá s letním termínem, přinese více než stovku změn a nových prvků, a více než tisíc nových rozhraní API určených vývojářům softwaru. Mezi základní změny systému patří podpora kopírování a vkládání souborů (v zabudovaných aplikací) či rozšířené MMS.

Tento týden také na veletrhu Web 2.0 Expo promluvil Stephen Elop, ředitel Microsoft Business Division. Ten mimo jiné odpovídal otázku, co je pravdy na spekulacích, že Microsoft hodlá přinést některé své aplikace pro přístroje smartphone. Ve své odpovědi se Elop odkázal na vývoj některých mobilních operačních systémů a zařízení v souvislosti s aplikací s iPhone Facebook. Podle některých účastníků této konference dal Elop určitý náznak toho, na obrazovce iPhonu by se brzo mohly objevit i aplikace kancelářské sady Microsoft Office.

Tato zpráva přichází ve stejnou dobu jako představení QuickOffice pro iPhone, přenosné aplikace pro psaní a editaci dokumentů Word a Excel. Celý balík QuickOffice bude stát asi 20 dolarů a začátek jeho distribuce je naplánován již na tento měsíc.