Hlavní navigace

iPhone, nebo Android - kdo je víc?

12. 6. 2009

Sdílet

Designový mobilní telefon s OS X společnosti Apple si za svůj krátký život získal srdce a peněženky milionů fanoušků. A také své přímé konkurenty, z nichž hlavním je operační systém Android pro smartphone od společnosti Google. Který z nich je pro vás? Nabízíme netradiční pohled.

iPhone, nebo Android?



Apple iPhone způsobil již od svého uvedení malou revoluci ve světě mobilní komunikace. Tato revoluce se vzápětí stala velkou. Bylo to poté, co výrobce překvalifikoval svou cenovou politiku a z telefonu, který byl původně směřován do prémiového sektoru trhu, udělal věc pro masy.

Jednou z hlavních deviz iPhone je zabudovaný operační systém Mac OS X v mobilním provedení. Také on se stal hlavním cílem konkurence, lačnící utrhnout něco z trhu, který si Apple nejenom že uzurpoval pro sebe, ale z části i sám vytvořil. Jedním z hlavních konkurenčních produktů, „zabijáků“ Apple iPhone se měl stát operační systém Google Android. V současnosti je s ním v ČR v prodeji jediný model telefonu od jednoho operátora. Odborné recenze však ukazují, že Android, respektive telefon s ním, je pro iPhone důstojnou konkurencí. V některých parametrech vede Apple, v jiných konkurence, celkové skóre bývá vyrovnané. Nicméně existují i parametry, které se do běžných srovnání obou přístrojů, respektive systémů, nezapočítávají. A které přitom mohou být důležité právě pro vás, chystáte-li se si chytrý telefon se skvělým designem a prsty ovládaným rozšiřitelným operačním systémem pořídit.  Pojďme se na ně podívat.



Uzavřená vs. otevřená platforma

Oba operační systémy, tedy Mac OS X pro iPhone, i Android, mají Unixový základ, v prvním případě je prarodičem systém FreeBSD, ve druhém jde o modifikovaný GNU/Linux. To je věc z pohledu běžného uživatele mobilního zařízení nepodstatná, avšak mající značný vliv na jeho možnosti.  Android i  OS X se tím značně odlišují jak od smarthphonů se Symbianem (který vychází z historického systému EPOC), tak od zařízení s Windows Mobile (zde základní technologii netřeba představovat).  Na Unixovém základu v obou případech běží příjemné a v mnohém podobné uživatelské rozhraní.

Místem, kde podobnosti obou platforem  končí, je komerční filozofie systému. OS X je uzavřeným prostředím s jediným vývojářem (Apple). To sebou přináší určité výhody v podobě pevného  vývojového cyklu, dokonalé vnitřní dokumentace, podpory vývojářů a v důsledku stability systému. Android může naproti tomu nabídnout opensource přístup k mobilnímu systému. Ten má ve srovnání s Apple mnohem větší potenciál. Z principu nabízí větší rozmanitost,  širší vývojovou základnu, z toho plynoucí větší funkční i konfigurační možnosti a vývoj nezávislý na jednom dodavateli. Obětí za to je ztráta, nebo zpochybnění některých funkcí, kterými se konkurence chlubí. Systém působí k uživateli méně kompaktně, vývojáři nemají (respektive neměli) takový komfort, jako ti u Apple. Rozdíly se v konečném důsledku promítnou k těm, kteří telefon s příslušným systémem používají a Android se tak může oproti OS X zdát nestabilní.



Být součástí ekosystému

Zatímco Android je víceméně samostatný produkt, který kromě centrálního zdroje pro stahování softwaru není spojen se žádným jiným produktem, OS X, respektive iPhone, je jedním za tří pilířů pevně uzavřeného ekosystému. Druhým je aplikace iTunes, nezbytná pro práci s telefonem, pro jeho synchronizaci a napájení obsahem. A třetím pak obchod iTunes store sloužící jako centrální zdroj softwaru, ale hlavně multimédií pro vašeho miláčka. Na rozdíl od relativně svobodného Androidu je uživatel iPhone pevnou součástí ekosystému, a nemá v podstatě možnost se z něj vymanit. Apple sází na to, že tentýž zákazník mu zaplatí jednou za telefon (s přispěním mobilního operátora), a pak mnohokrát za obsah, přičemž operátor získá prostředky z přenosu dat a hovorů.


Faktem je, že pro některé uživatele je být součástí ekosystému Apple příjemné. Pro mnoho jiných ovšem ne. S Androidem nejste součástí ekosystému. I zde se ovšem za „svobodu“ platí, v konkrétním případě rozdílnou kvalitou dostupných aplikací i tím, že některé dělají uživatelům telefonů problémy. Nic podobného u Apple nehrozí, nebo by alespoň nemělo.



Luxus za rozumnou cenu?

Apple razí dlouhodobě určitou filozofii vývoje nových produktů. Výsledkem je, že i produkt, který by jinému výrobci neprošel jako zbytný a neužitečný (iPod Shuffle), je v jeho podání přepychem. Součástí tohoto luxusu je ale rezignace na mnoho funkcí, nepříjemné ořezání možností systému, které však typický uživatel nepozná. Proti tomuto omezení stojí spolehlivost, stabilita a bezpečnost.

Android může naproti tomu nabídnout více možností, ovšem bez pocitu luxusu á la Apple. To vše při zachování velmi podobného produktu. Při rozhodování o tom, jaký systém upřednostnit při volbě nového telefonu tak nezáleží ani zdaleka na možnostech a technických parametrech. Záleží i na filozofii toho, kdo si vybírá.

Byl pro vás článek přínosný?