Hlavní navigace

iPhone OS 4.0 přináší řadu novinek i pro podnikovou sféru

11. 4. 2010

Sdílet

Apple ve čtvrtek představil novou verzi operačního systému iPhone, který přináší kromě již deklarovaného multitaskingu i další zajímavé novinky pro firemní klientelu.

Jedná se zejména o vylepšení v oblasti distribuce aplikací, bezpečnosti a ochrany dat, která u starších verzí iPhone OS trpěla nedostatky. Apple se tak snaží dále prosadit v korporátní sféře a odstranit dosavadní nedostatky.

Plánované změny jsou pravděpodobně reakcí na kritiku některých analytiků mířenou oproti starším verzím iPhone OS, nicméně i přes to, že ti často firemní uživatele od využívání smartphonů od Applu v korporátní oblasti odrazovali, našly si iPhony cestu i do tak intenzivně regulovaných organizací, jako jsou třeba banky nebo státní úřady.

Ken Dulaney, analytik společnosti Gartner, chválí snahu Applu rozšířit funkce iPhonu právě směrem k firemnímu využití a oceňuje, že výrobce reflektoval zpětnou vazbu, kterou v této oblasti získal.

Apple dokonce vytvořil speciální webovou stránku, na které se objevují informace o aktualizaci iPhone OS, určené zejména podnikovým uživatelům.

Ted Schadler z analytické společnosti Forrester Research v blogu též pozitivně hodnotí zlepšení, ale dodává, že nebude možné uživatele donutit, aby na nový iPhone OS aktualizovali, pokud sami nechtějí. Ti stále musí potvrdit, že chtějí novou verzi nainstalovat a i když Schadler tuto skutečnost nevidí jako velký problém, například Jack Gold, analytik J. Gold Associates naopak nemožnost vnutit uživatelům aktualizovaný OS i proti jejich vůli vidí jako hlavní bariéru pro jeho adopci.

I když Apple neoznačuje multitasking, kterým iPhone 4.0 disponuje, za hlavní vylepšení pro firemní sféru, mluví o měn Dulaney jako o významném, neboť běh aplikací v pozadí může překonat řadu omezení ve správě přístrojů, bezpečnosti i telefonii.