Hlavní navigace

iPhone: pozor na vyhledávání, výsledky jsou otrávené

8. 10. 2009

Sdílet

Podvodníkům se podařilo otrávit výsledky vyhledávání informací o telefonu Apple iPhone, zejména při hledání frází typu „iPhone SMS“ a „iPhone MMS“ (uživatelé právě zkoumají nové funkce zařízení v této oblasti). Odkazy vedou na stránky, které nabízejí ke stažení malware – pochopitelně nikoliv pro iPhone, ale pro Windows.

Nejčastějším typem podvodu je oznámení o infekci počítače a nabídka falešného antiviru, ale nechybí ani pokusy vyvolat automatické stažení malwaru i bez jakékoliv akce uživatele. Zde by ovšem počítače s aktualizovaným systémem a prohlížečem měly být mimo nebezpečí.

Podvodné weby jsou rychle generovány pomocí botnetových sítí, takže i pokud vyhledávače používají blacklisty (případ Googlu), výsledky vyhledávání se nedaří vyčistit v reálném čase. Kromě malwaru tyto podvodné weby obvykle zobrazují důvěryhodný obsah, zkopírovaný z legitimních webů a jsou mezi sebou různě prolinkovány. Malware někdy obsahuje až „finální“ stránka, na kterou směřují odkazy z ostatních. Samozřejmě jsou tyto weby také optimalizovány tak, aby se odkazy na ně zobrazovaly po zadání příslušných frází co nejvýše.

CS24

Jak se ukazuje, botnety dnes neslouží zdaleka jen k rozesílání spamu...

Na toto téma viz např. také: Útočníci sledují trendy hledání na Googlu a Přesměrování je záludné, umisťuje se vysoko ve vyhledávačích