Hlavní navigace

iPhone pro Evropu

22. 8. 2007

Sdílet

Podle Financial Times Apple uzavřel smlouvy s operátory hlavních evropských trhů a již se těší na tučné zisky. Jelikož iPhone na trh půjde před Vanocemi tohoto roku, budou akcionáři znovu potěšeni, alespoň jak ukazují prodeje v USA

CS24

Apple podepsal první dohody s trojicí evropských mobilních operátorů. Pro Německo padla volba podle dřívějších předpokladů na T-Mobile, ve Francii bude mít v nabídce iPhone Orange a ve Velké Británii ho bude prodávat 02.


Podle nepotvrzených zpráv se operátoři s Applem dohodli, že za exkluzivitu obdrží Apple 10 procent z tržeb ze služeb prodaných společně se zařízením. iPhone by se měl objevit v Evropě právě v čase předvánoční nákupní horečky.

Oficiálně Apple oznámí své plány ovšem až příští týden na veletrhu IFA v Berlíně, takže se můžeme dočkat i nějakého překvapení.

iPhone se začal prodávat v červnu na americkém trhu. Zde exkluzivitu získala společnost AT&T. První odhady ukazují, že se spolupráce oběma společnostem více než vyplatila.

Hlavními problémy na které si američtí zákazníci stěžují jsou pomalé EDGE v podání AT&T (což by v Evropě hrozit nemělo vzhledem k rozdílnému přístupu v budování sítě, lepšímu pokrytí i propustnosti) a nutnost se pro výměnu baterie obrátit přímo na Apple.

- - Tomáš Jirásko