Hlavní navigace

iPhone XS a iPhone XS Max – progres ve jménu rychlosti

14. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Apple
Apple uvedl očekávané mladší sourozence iPhonu X. Rychlejší, s lepším foťákem a klidně i ve zlaté barvě.

Apple představil nový iPhone: upgradovaný iPhone X, vycházející pod očekávaným označením iPhone XS. Zatímco standardní „iksko“ se pyšnilo velikostí 5,8 palce, verze XS přichází ve dvou rozměrech, respektive ještě ve verzi Max, s uhlopříčkou 6,5 palce (a rozlišením 2688 x 1242), což z něj při absenci home tlačítka činí iPhone s dosud největší zobrazovací plochou.

Velká je však i nadále jeho cena. Původní iPhone X startoval na rekordních 999 dolarech za základní 64 GB verzi, iPhone XS se 64 GB stojí stejně, model Max je však dražší, vyjde na 1099 dolarů. V silnějších provedeních pak byl iPhone X pochopitelně dražší (například s interní pamětí 256 GB vyšel o 150 dolarů dráž) a také XS modely se tak mohou vyšplhat až na 1449 dolarů, což je cena za provedení Max s interní pamětí 512 GB. Do prodeje jdou nové modely v pátek 14. září, na pultech obchodů by se měly objevit přesně o týden později.

Oživení se dočkalo i barevné provedení nových iPhonů. Původní stříbrná, která je víc bílou, a vesmírně šedá, která je víc černou, jsou u verzí XS doplněny ještě třetí barvou: zlatou. Nejde však o narůžovělou zlatou známou ze starších typů, ale o skutečně zlatou, poněkud extravagantní.

Pro většinu uživatelů však bude zajímavý hlavně výkon. Čip A11 Bionic byl při loňském uvedení nejrychlejším mobilním procesorem na světě a pravda je, že iPhone X díky němu dodnes předčí i ty nejšpičkovější Androidy. S verzí XS však Apple nasazuje laťku ještě výš, telefony disponují čipem A12 Bionic, které jsou dle prohlášení firmy o 15 % rychlejší než jejich předchůdce, navíc při spotřebování o 40 % méně energie. I tato číselná srovnání však blednou vedle vylepšenému Neural Enginu pro strojové učení, který je nyní schopný 5 bilionů operací za sekundu, oproti 600 miliardám u A11. Jinými slovy, iPhone X zůstává i po roce jedním z nejrychlejších telefonů na světě, iPhone XS je však ještě rychlejší.

Dobrou zprávou pro nadšené fotografy pak je, že Apple přináší vylepšení i v této oblasti. Zadní širokoúhlý fotoaparát disponuje novým senzorem, který jej činí dvakrát rychlejším, což by mělo zaručit lepší výsledky především při focení za zhoršených světelných podmínek a také při focení v režimu HDR. Ten sám o sobě doznal také změn.

CS24

Nový systém Smart HDR využívá spolupráce zmíněného Neural Enginu a při vykonání více než bilionu operací na každou fotografii přináší ještě lepší výsledky – lepší detaily v tmavých místech, méně přepalů, věrnější barvy a kvalitnější bokeh při focení portrétů. Portrét mód nadto slibuje lepší snímání okrajů, což uživatelé ocení například při focení kudrnatých vlasů, a novinkou je též výraznější přizpůsobení hloubky ostrosti i poté, co už byla fotografie pořízena.

Vylepšení se dočkal také přední fotoaparát, který sice stále disponuje 7 megapixely, je však nyní dvakrát rychlejší a schopný zaznamenávat 1080p video při 60 snímcích za sekundu, což je dvojnásobek oproti iPhonu X. Vůbec poprvé je také iPhone při natáčení videa schopen zaznamenávat stereofonní zvuk.