Hlavní navigace

iPody pro feťáky

26. 7. 2007

Sdílet

Ve Spojeném království dostali výborný nápad - motivovat drogově závislé k léčení tím, že jim za odměnu budou dávat různé hodnotné dary, mezi nimi také hudební přehrávač Apple iPod.

Něco poněkud lehčího ražení, alespoň tady pro nás v Česku a na Slovensku: Britská National Health Service (NHS), něco jako národní ústav veřejného zdraví, přišla s tím, že by dobré motivovat vyléčené drogově závislé k lepší spolupráci poukázkami na dárky, elektronikou a třešničkou na dortu má být populární přehrávač iPod.


Proč právě iPod? A proč ne nějaký levnější přístroj obdobných kvalit? Protože iPod je známý i širší veřejnosti, něco znamená i pro jinak výpočetní technikou málo dotčené lidi, například právě drogově závislé.

Jak zřejmě správně hádáte, nápad to není příliš „evropský“ a máte pravdu, v Británii se nechali inspirovat něčím podobným z USA. Tam už podobný program běží ve zkušební fázi a stihl vyvolat spoustu povyku.

Úvaha je to z jednoho pohledu správná - drogově závislí jsou prý při správné motivaci častěji v léčbě úspěšní a po léčení zůstávají déle „čistí“. Na druhou stranu, pokud je potřeba někoho motivovat ke zbavení se závislosti MP3 přehrávačem, není zřejmě jeho motivace příliš silná. A bych to ještě zkomplikoval, tak na třetí stranu většinou lidé se dostatečnou vůli do závislosti na drogách nespadnou.

V Anglii, Skotsku i Irsku se zvedla očekávaná vlna odporu, jak že se to chystá státní instituce rozhazovat peníze určené na zdravotní péči, proč by měli lidé hradit dárky pro narkomany, když platí takové daně. Nicméně podobně by se dalo argumentovat i v případě hrazení léčby nemocí způsobených alkoholem, tabákem atd. a to by bylo na jinou debatu.

Bude zajímavé sledovat, jestli například nezačnou jako „dárky“ věnovat i iPhone.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?