Hlavní navigace

iRiver Cover Story

1. 9. 2010

Sdílet

www.iriver.cz Cena: 6 290 Kč Někteří předpovídali, že elektronické knihy převálcují své papírové předchůdce. Jiní, že jsou pouze krokem stranou. Pravda bude asi někde uprostřed...

www.iriver.cz Cena: 6 290 Kč

Někteří předpovídali, že elektronické knihy převálcují své papírové předchůdce. Jiní, že jsou pouze krokem stranou. Pravda bude asi někde uprostřed. Jisté je, že se postupem času staly k běžným knihám důstojnou alternativou. Své místo na slunci si v této oblasti vybojovala i společnost iRiver se svým poměrně úspěšným modelem Story, který zaujal oko koupěchtivého zákazníka již svým obalem, který vypadal jako vazba opravdové knihy. V následující recenzi se podíváme na jeho druhou generaci: Cover Story.
Pokud jde o design, očekávali bychom u upgradovaného Cover Story pouze kosmetické úpravy. Změnilo se toho však hodně. Například se nová čtečka na rozdíl od té „staré“ zbavila rozměrné QWERTY klávesnice a vsadila jen a pouze na dotykový displej, který však není úplně ideální, o čemž se zmíníme níže. Další změnu představuje umístění podlouhlého ovládacího tlačítka nalevo od displeje a také velká plastová krytka na přední část přístroje.
Cover Story lze vzhledově přizpůsobit přání uživatele, plastová krytka se totiž dá pořídit v různých barvách a vzorech. Z designu dále zaujme nové grafické prostředí, které je ovšem stále úměrné osmibarevnému monochromatickému displeji o rozlišení 800 × 600 pixelů. Tento displej je pro hlavní účel zařízení, tedy čtení knih, výbornou volbou. Avizovanou nevýhodu ovšem spatřujeme v nedořešeném ovládání, kdy displej zkrátka čas od času z neznámého důvodu na váš dotyk nezareaguje.
Výborným doplňkem, který u předchůdce „Story“ chyběl a který částečně nahrazuje nedostatky displeje, je ono podlouhlé ovládací tlačítko, jež funguje zároveň jako běžné dvojtlačítko i jako joystick, a tak aktuální „knihou“ nemusíte listovat dotykem příslušného místa na displeji, ale právě tímto ovládacím prvkem.
Stejně jako u předchůdce je i zde použita technologie „elektronického papíru“ zvaná e-Ink, jež má hned několik výhod – „papírový displej“ na rozdíl od obrazovek běžných notebooků příliš neunavuje oči a nabízí vysoký kontrast, na druhou stranu se však občas ne právě příjemně leskne. Výše uvedené vlastnosti implikují i vysokou výdrž baterie, která je údajně schopna napájet přístroj pro celých 11 tisíc stránek.
A které formáty čtečka podporuje? Z těch od Microsoftu zvládá DOC i DOCX, dokonce také XLS, XLSX, PPT a PPTX, dále obligátní PDF, v neposlední řadě také EPUB a TXT. Poradí si ovšem i se soubory s ne úplně běžnými koncovkami FB2, HWP a DJVU. Prohlédnete si i obrázky ve formátech JPG, GIF, PNG a BMP, ovšem berte na vědomí, že se stále budete pohybovat pouze v odstínech šedi.
Existují dvě verze čtečky – jedna podporuje technologii Wi-Fi, druhá ne. Jde celkem o zajímavé rozhodnutí v konceptu, nicméně i verze bez Wi-Fi má své místo na trhu, protože řada čtenářů používá e-book jenom jako přenosnou knihovnu na dovolenou a navíc není v dané zemi možnost některé služby odebírat či se k nim přihlásit což na poli elektronické distribuce není jev neobvyklý - vzpomeňme si na AppStore či službu Zune. Snad se jednou i my v ČR dočkáme funkce, kterou nabízí iRiver Cover Story svým uživatelům například ve Spojených státech – tedy možnosti přímého nákupu elektronických knih a předplatného novin přes web.
Zajímavostí této čtečky je tzv. „G-senzor“. Ten automaticky otáčí obsah na displeji podle aktuálního natočení přístroje. Podobné senzory jsme mohli využít například u některých mobilních zařízení značky HTC.
V tomto modelu nezapře korejský výrobce své původní zaměření, tedy produkci širokého spektra hudebních přehrávačů. Poskytuje uživatelům možnost přehrávání hudby ve formátech MP3, WMA, i v našich končinách docela netradičním OGG. Do prvního z uvedených formátů lze zaznamenávat skrze vestavěný mikrofon i vlastní hlasové nahrávky, na jedno dobití akumulátoru podle výrobce můžete namluvit celých pět hodin záznamu.
Stejně jako u modelu Story má i model Cover Story zabudovanou paměť s kapacitou 2 GB, rozšiřitelnou o dalších maximálně 32 GB přikoupením kompatibilní SDHC karty.

Obrazovka: 6“ dotykový displej (600 x 800 pixelů; E-ink. 8 odstínů šedi)
Paměť: 2 GB interní, paměťová karta microSD
Konektivita: USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g (volitelně)
Podporované formáty: epub, pdf, txt, fb2, djvu, ppt, pptx, xls, xlsx, doc, docx, hwp, zip, jpg, bmp, png, gif, mp3, ogg, wma
Další výbava: G-Senzor, mp3 přehrávač, záznamník
Baterie: 1800 mAh LiPol (cca zobrazení 11000 stránek nebo 20 hodin přehrávání)
Rozměry: 170 x 127 x 12 mm
Hmotnost: 282 g

Autor článku