Hlavní navigace

Jack the Ripper

Sdílet

Máte-li rádi detektivní adventury, měli byste popřemýšlet o nedávno vydané hře, ve které budete pátrat po legendárním Jackovi Rozparovači. Vžijte se do role novináře z New York Today a postavte kariéru na každodenním zpravodajství o záhadných vraždách.

Lákají vás tajemství, záhady, slídění po temných zákoutích a odhalování skrytých pravd? Jste poněkud otrlejší povahy a pohled na krev či mrtvolu vás nechává ledově klidnými? Pak byste mohli začít uvažovat o pořízení hry se jménem Jack the Ripper, protože v ní si rozhodně přijdete na své.



Vývojáři ze studia Galilea Multimedia vsadili při tvorbě svého nejnovějšího projektu na „osobnost“, kterou zná snad každé malé dítě v Evropě. Roku 1888 mnoho londýnských prostitutek ze strachu z tohoto masového vraha celou noc nezamhouřilo oči (ne že by je jindy vzhledem ke své pracovní době mhouřily). Zabiják nikdy nebyl dopaden, a tím vznikl obrovský prostor pro všemožná fantastická vysvětlení. Na jedno takové se můžete podívat i vy.



Po krvavých stopách

Vžijete se do role novináře. Kdo by však očekával, že děj se bude odehrávat ve starém dobrém Londýně, bude se dost divit. Jack the Ripper vás zavede do New Yorku, přesněji do oblasti Lowside. Jednoho dne roku 1901 zde dojde k nálezu zohavené mrtvoly a po krátkém pátrání vychází najevo, že se jedná o lehkou dívku z chudinské čtvrti. Policie případ šetří jako normální vraždu až do chvíle, kdy je nalezeno další zmrzačené tělo. Oba případy spojuje velká brutalita provedení a fakt, že obětem byly vyjmuty některé orgány. Jak už to tak bývá, intenzita zájmu ze strany tisku je ihned obrovská a vy, jakožto James Palmer z deníku New York Today, jste pověřeni každodenním zpravodajstvím o záhadných vraždách.

Neváháte tedy ani minutku a hodláte se vrhnout do řešení svěřeného úkolu. Ale co to? Nohy jsou jak přilepené, nemůžete se zvednout od stolu. Po krátkém zazmatkování zjistíte, že možnost volného pohybu vám bude protentokrát odepřena a přesně ve stylu série Atlantis budete moci navštívit jen předem daná místa. Zůstal vám ale volný výhled, a tak by vašemu oku nemělo zůstat nic skryto.

Jakmile překonáte tento první problém, nic vám již nebrání v prozkoumání kanceláře a v rozhovoru s vlastním šéfem. Pokud si v této chvíli otevřete inventář, zjistíte, že kromě běžných předmětů se zde nalézá také mapa. Ta je ale na počátku slepá až na jediné místo – redakci novin. Pátrat budete jako správní novináři: na bezcílné bloumání městem nebude čas, takže se budete vydávat jen na místa, o kterých se dozvíte z novin, vizitek či od jiných lidí. Tímto způsobem se propracujete k celkem dvanácti lokacím. Některé se skládají z pouhých dvou nebo tří částí, u těch největších jich je ovšem až dvacet.



Honba za sólokaprem

Protože se nemáte prakticky čeho chytit, započnete své sbírání informací o trháku století na policejní stanici. Zde zjistíte, kde k poslední vraždě došlo, a také se dozvíte, že obětí byla prostitutka pracující v nevěstinci jménem Blue Velvet. První souvislosti tedy začínají vycházet na světlo a vám nezbývá než pořádně pátrat a získávat dostatek podrobností pro své články.

Jak budete postupovat dějem, zjistíte, že je rozdělen do celkem dvanácti dní. Každý večer vás čeká sepsání článku, takže se během dopoledne vrhnete na shánění materiálů a ani v noci si nedopřejete klidu. A jak už by to tak ve správných adventurách mělo být, často zapojíte své mozkové závity, abyste jen tak nazdařbůh neběhali po městě a nespoléhali na náhodu, že vám přispěchá na pomoc.

Snad každému se už do rukou dostala hra, ve které vlastnil desítky předmětů, jež bylo nutné často nelogicky kombinovat. A právě zde je velký klad Jacka Rozparovače. Většinou u sebe máte jen jeden objekt, a pokud trochu zapřemýšlíte, napadne vás místo dalšího pátrání. Samozřejmě se nevyhnete hluchým místům, kdy všechny nápady prostě zklamaly a vy jen tak bezcílně chodíte, nicméně podobných situací je opravdu minimum.

Když k tomuto faktu navíc připočítáme dobrou atmosféru, která na vás dýchá z temných uliček a levných kabaretů New Yorku počátku devatenáctého století, není těžké se do role reportéra vžít. Abyste ale nebyli stále jen ve společnosti mrtvol, policistů a reportérů, zavítáte také do již zmíněného „nočního klubu“, do soukromé pátrací kanceláře Pinkertonů a na prknech zábavního podniku Red Chapel potkáte svou lásku.



Čtení, matka moudrosti

Pátrání vás přivede na stopu nejednoho podezřelého, nicméně se nenechte zmýlit svým zbožným přáním po rychlém dopadení vraha a spolehněte se pouze na fakta. Příběh tedy nebude mít tak rychlý spád, jak by se z počátku mohlo zdát. Počítejte s tím, že lov na Jacka vám zabere něco kolem deseti hodin.

A protože jsme dosud především chválili, podívejme se i na několik záporných stránek hry. Tou první, které si všimnete ihned na začátku a budete se s ní setkávat až do úplného konce, je špatná čitelnost písma. Kdykoliv budete chtít něco zjistit z novin, policejní zprávy, složky či nějakého dopisu, budete se muset dost snažit. Zvláště rukopis je kolikrát tak rozmazaný a nečitelný, že vám nezbude nic jiného, než si některá slova domýšlet. Je hezké, že se autoři chtěli tímto způsobem přiblížit realitě, ale neškodilo by, kdybyste měli po ruce další zápisník se strojových přepisem všech dokumentů. Chyba je to o to větší, že čtení všech zpráv je důležitou součástí příběhu a dotváří celkovou atmosféru.

Mezi další zápory spadá například dlouhé nahrávání menu a inventáře či naprostá absence hudby. Ta je však vynahrazena poslechem zpěvačky z Red Chapel, jejíž písně s irskými motivy jsou opravdu úchvatné. Abychom ovšem naši recenzi uzavřeli v ryze kladném duchu, musíme vyzdvihnout grafické zpracování všech lokací. Díky faktu, že prakticky vše je nehybné, si mohli autoři vyhrát s nasvícením a množstvím detailů. Sem tam nějaká ta animace by sice neškodila, ale i takhle je na co se dívat.

Již tedy není co více dodat. Pro milovníky záhadných adventur by to měla být naprosto jasná volba. Ti ostatní nechť se rozhodnou, zda chtějí strávit několik hodit pátráním po tajemném vrahovi z New Yorku, či se raději vrhnou na nějaký jiný titul. V nynější době sucha však budou hledat podobně kvalitní projekt jen stěží.





Výrobce: Galilea Multimedia

Vydavatel: The Adventure Company

Distributor pro ČR: není známo

Lokalizace: není známo

Internet: http://www.adventurecompanygames.com/tac/jack_the_ripper

Multiplayer: ne

Minimum: CPU 450 MHz, 64 MB RAM, HDD 1,5 GB, 3D karta 16 MB

Doporučujeme: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, HDD 1,5 GB, 3D karta 64 MB

Verdikt: Pátrání po Jackovi Rozparovači je kvalitní zábavou, která by neměla uniknout pozornosti většiny hráčů.



Hodnocení: 77 %