Hlavní navigace

Jak (a proč) surfovat na webu v utajení - 3. díl

2. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Carlos Caetano - Fotolia.com
V závěrečném díle se podíváme na virtuální privátní sítě VPN a zaměříme se na anonymizační síť Tor. V závěru si povíme také o službách nabízejících služby anonymního e-mailu.

Říká se, že ve vesmíru nikdo neuslyší váš křik, ale na webu stačí jenom šeptnout a už se na vás může nalepit desítka různých organizací a vaše záznamy si přečtou i příští generace.

 

Předchozí díl

 

Skryjte svou IP adresu s VPN

VPN (Virtual Private Networks – virtuální privátní sítě) představují vhdoné řešení pro uživatele, kteří vyžadují anonymní a zároveň rychlé připojení a nevadí jim si za toto privilegium připlatit. Prémiové VPN spravují proxy servery určené výhradně pro své (platící) uživatele. Vaše připojení je šifrováno a webové stránky, které navštívíte, vidí identifikační údaje VPN, ale ne ty vaše.

K dispozici je velké množství VPN a prakticky každá z nich blokuje vaši identitu webovým stránkám třetích stran. Nicméně otázka, kterou by si měl klást anonymně uvažující člověk, zní: Ukládá si můj VPN poskytovatel informace o prohlížení ze serveru? Web TorrentFreak položil tuto otázku několika nejpoužívanějším VPN a odpovědí bylo v mnoha případech jasné „Ne“. Jakmile si vyberete poskytovatele, budete muset nakonfigurovat váš systém Windows 7 tak, aby se k VPN připojil.

Jednou z nejlepších a nejznámějších virtuálních privátních sítí je The Onion Router, či chcete-li Tor. Síť Tor prokázala svou odolnost pod palbou. Pomáhá novinářům posílat zprávy ze zemí, kde je přístup k internetu zakázán, a umožňuje občanům komunikovat spolu digitálně ve chvíli, kdy jejich vláda v zemi deaktivuje internet. Místo toho, aby síť Tor nastavila přímé spojení mezi vaším počítačem a proxy serverem a poté připojila proxy server k webové stránce, kterou chcete navštívit, odráží vaše datové požadavky štafetou několika náhodných Tor serverů, než je přesměruje na jejich konečné místo určení. Síť Tor (v překladu cibulový router) vlastně získala svoje jméno proto, že se stejně jako cibule zkládá z vrstev.

Server na každé z těchto vrstev zná identitu serveru, který mu předal informace, a poté tyto informace předá dál, přičemž každý krok v tomto řetězu je šifrován úplně novým klíčem. Tato masivní bezpečnost zajišťuj, že i když bude někdo schopen zachytit nějaký ze zaslaných datových paketů po cestě a rozluští šifru, nebude schopen identifikovat vás ani cílovou stanici dat. Nové štafetové cesty jsou náhodně generovány zhruba každých deset minut.

Zní to komplikovaně, ale připojit se k síti Tor nemůže být jednodušší. Jednoduše si stáhněte balík Tor prohlížeče (odkaz v angličtině) pro operační systém dle vašeho výběru (existuje dokonce i verze pro Android) a načtěte soubor prohlížeče ve chvíli, kdy chcete surfovat anonymně. Program zvládá vše potřebné automaticky a dokonce v případě, že je to možné, nastaví ve vaší cílové stanici HTTPS připojení. Pokud se však cítíte výjimečně zranitelní, můžete kliknout pravým tlačítkem na ikonu cibule Vidalia, která se objeví v oznamovací oblasti, a poté vybrat možnost New Identity (nová identita). Prohlížč poté vytvoří novou trasu štafety serverů.

Prohlížeč Tor nevyžaduje instalaci a může být spuštěn z flash disku, takže s sebou můžete nosit jeho kopii.

 

Posílejte e-maily anonymně

Nyní, když již víte, jak schovat své online aktivity před zvědavýma očima, pro vás máme bonusový tip na posílání bezplatných anonymních e-mailů. Většina anonymizérů uvedených výše dobře zvládá prohlížení webu, ale  Anonymouse či Hide My Ass nabízejí bezplatné základní anonymní e-mailové služby. Příjemce nebude znát vaši IP adresu, e-mailovou adresu ani jinou informaci, na jejímž základě by vás mohl identifikovat. S těmito tipy a nástroji byste měli být dobře vybaveni pro zlepšení vaší online anonymity.

Byl pro vás článek přínosný?