Hlavní navigace

Jak je to doopravdy se Service Packem 1 pro Vistu?

19. 2. 2008

Sdílet

Na počátku února společnost Microsoft ohlásila uvolnění prvního servisního balíčku pro Windows Vista do výroby. Přestože jeho kód je již hotov a byl v uplynulých měsících prověřen velkou skupinou testerů, je zatím k dispozici jen v rámci sítí TechNet a MSDN. Jaké jsou důvody tohoto opoždění, které vyvolalo řadu reakcí a dotazů uživatelů?

Na počátku února společnost Microsoft ohlásila uvolnění prvního servisního balíčku pro Windows Vista do výroby. Přestože jeho kód je již hotov a byl v uplynulých měsících prověřen velkou skupinou testerů, je zatím k dispozici jen v rámci sítí TechNet a MSDN a na do služby Windows Update se v základní verzi v pěti jazycích (v angličtině, němčině, japonštině, francouzštině a španělštině) dostane až během března. Česká verze pak bude ze stránek centra Stažení softwaru Microsoftu dostupná v půli dubna a prostřednictvím Windows Update ještě o měsíc později. Jaké jsou důvody tohoto opoždění, které vyvolalo řadu reakcí a dotazů uživatelů?

Viceprezident Microsoftu Mike Nash tvrdí, že příčinou prodlení je problém ovladačů některých výrobců hardwarových zařízení, které nepoužívají standardní postupy instalace. Oddálení data distribuce má umožnit výrobcům do té doby tyto ovladače vyladit. Po uvedení Service Packu do Windows Update pak tato aplikace sama na konkrétním počítači zjistí, zda obsahuje nějaký problematický ovladač: pokud ano a bude již existovat jeho aktualizovaná verze, automaticky se stáhne a nainstaluje. V případě stálé existence kolizního ovladače v systému se instalace servisního balíčku pozastaví až do doby vyřešení problému. Nicméně uživatel bude mít podle vyjádření Microsoftu i v tomto případě možnost stáhnout nový Service Pack přes centrum Stažení softwaru a po jeho nainstalování problematické ovladače odebrat a opět nainstalovat. Zařízení by mělo fungovat stejně jako před tím.

Důvodem oddálení možnosti stažení má tedy být podle slov Microsoftu eliminování možných problémů pro uživatele a také snaha připravit své servery na zvýšenou zátěž, danou počtem uživatelů, kteří si tento Service Pack budou chtít stáhnout.

Pokud uživatelé budou mít ve svém systému povoleny automatické aktualizace, Service Pack 1 se jim po přidání do služby Windows Update nainstaluje bez jakéhokoliv ručního zásahu. Pro podnikovou sféru pak Microsoft připravil již v prosinci blokovací nástroj, kterým bude možné instalaci nového Service Packu znemožnit, aby se zákazníci nejprve mohli seznámit s novinkami v této aktualizaci a sami si zvolit nejvhodnější dobu, kdy budou chtít změnu provést. Toto blokování bude fungovat 12 měsíců od data oficiálního vydání.

Připomeňme, že Service Pack 1 pro Windows Vista má za úkol přinést zlepšení ve třech hlavních oblastech – zvýšení spolehlivosti a rychlosti systému, administrativní vylepšení a také by měl nabídnout podporu nových standardů (jako například DirectX 10.1) a zvýšit kompatibilitu a interoperabilitu provozovaných aplikací, neboť právě nekompatibilita Windows Vista se starším softwarem v řadě případů odrazovala firmy od implementace tohoto operačního systému. Service Pack 1 by měl také zahrnovat bezpečností záplaty od doby vydání původních Windows Vista, ovšem je otázkou, zda v něm budou obsaženy i kritické záplaty z posledních měsíců, kdy byl tento produkt již ve stádiu předfinálních testů.
Nenechte si ujít:
Microsoft výrazně snižuje ceny Windows Vista

Service Pack 1 pro Windows Vista je již ve finální verzi

Microsoft zintenzivňuje kontroly počítačů s nelegálními Windows!

Vista má stále stejného rivala – Windows XP

Service Pack 3 pro Windows XP překvapil, tvrdí testeři

Service Pack 1 pro Office 2007 je již na dohled!

V souboji s Windows XP začíná Vista nabírat dech

Řada analytiků očekává, že právě nový Service Pack přinese novou vlnu implementací Windows Vista, obzvláště ve velkých podnicích, kde adaptace tohoto systému probíhá zatím nejpomaleji.