Hlavní navigace

Jak jednoduše chránit svůj telefon s Androidem - 1. díl

4. 11. 2013

Sdílet

 Autor: (c) koniukh - Fotolia.com
Váš telefon s Androidem vám umožňuje nejen provádět prakticky cokoliv online, ale také přenášet celý svůj život v kapse.

Přestože mít všechny informace na jednom místě a vždy po ruce je praktické a pohodlné, stávají se takové databanky lákavým cílem zlodějů a hackerů. Proti nim se však můžete bránit – například kroky, které uvádíme v následujícím článku.

Věnujte pozornost povolením pro aplikace

povolení pro aplikacePovolení pro aplikace jsou vaší první linií obrany proti škodlivému softwaru. Pokaždé, když nainstalujete aplikaci, vyskočí na vás okno, které zobrazí všechny aspekty vašeho telefonu, k nimž má daná aplikace přístup. Většina lidí sice toto okno bezmyšlenkovitě zavře, ale někdy se vyplatí podívat se na to, zda vámi stažená aplikace baterky náhodou nevyužívá služby, které by vás potenciálně mohly stát nějaké peníze, či s překvapením zjistit, že aplikace Facebook žádá povolení k používání v podstatě celého vašeho telefonu.

Povolení pro aplikace jsou archaické a špatně se čtou, ovšem nové verze Androidu vám jejich pochopení trochu zjednodušují. Na každé povolení zvlášť totiž můžete klepnout, abyste o něm zjistili více informací a mohli se lépe rozhodnout, které aplikace stáhnout. Bohužel si nemůžete vybrat, která povolení přijmout, což by bylo praktické, takže když po vás nějaká z aplikací chce povolení k přístupu k některým z prvků telefonu, musíte buďto přijmout všechny její požadavky nebo si zvolit jinou aplikaci.

Stahujte pouze z Play Storu

Nadšení přívrženci Androidu často hovoří o výhodách alternativ pro sahování softwaru na smartphony. Na papíře to smysl dává: na svých zařízeních bychom přece měli být schopni instalovat a spouštět, cokoliv si zamaneme. V realitě si ale stahováním a instalací náhodně nalezených aplikací koledujete o problémy – a to i když jste opatrní.

Přestože i na Google Play Store se už v minulosti objevily škodlivé aplikace, vyvinul Google v poslední době dost úsilí a většinu problémů odstranil. Store sice není tak spolehlivý jako App Store od Applu, ale rozhodně se nemusíte cítit jako při hraní ruské rulety pokaždé, když stahujete nějakou hru nebo klienta Twitteru. Na druhou stranu, stahování aplikací z náhodné webové stránky na internetu otevírá vaše data – a někdy také vaši peněženku – různým typům malwaru. O aplikacích pro Android je dobře známo, že se dají jednoduše rozložit, a útočníci jsou schopni změnit účel i populárních aplikací k distribuci mobilního malwaru, aniž byste o něčem takovém měli vůbec tušení.

Google Play

Můžete sice nalézt hrstku uznávaných externích app storů, jako je Amazon App Store nebo F-Droid, ovšem zůstanete-li u Play Storu, bude pravděpodobnost, že se dočkáte nějakého odporného softwaru, výrazně nižší.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?