Hlavní navigace

Jak jsme v roce 1999 viděli budoucnost IT - díl druhý

30. 3. 2011

Sdílet

Ve druhém díle našeho seriálu o snech i střízlivých odhadech týkajících se informačních technologií budoucnosti z pohledu člověka konce 20. století se podíváme především na to, jak se tehdejší odborníci dívali na vývoj procesorů.

Cestovní mapa CPU aneb kam se budou procesory ubírat

Myslíte si, že je trh s procesory přeplněný? Jen počkejte. V příštích 18 měsících uvidíme více než dva tucty nových CPU od takových průmyslových obrů jako AMD, Cyrix a Intel a také od nováčků jako je Centaur a Rise Technology. Tito výrobci vytlačí rychlosti na závratných 700 MHz a víc. Zákazníci se budou muset v roce 1999 orientovat v bouři nejrůznějších názvů a hesel a rozhodnout se mezi tím, zda zaplatí víc za výkon nebo si vyberou levnější procesor, který bude na kancelářské aplikace stejně stačit. Většina asi bude ten druhý případ.

Nedávno ohlášené: 450- a 500MHz Pentium III s instrukční sadou Intel Katmai, následníkem MMX. Ta obsahuje 70 nových instrukcí, které zrychlí takové úkoly jako je 3D grafika a audiovýpočty, rozpoznávání řeči a MPEG-2 kódování a dekódování v reálném čase. Problémem však je, že stejně jako pro MMX musí být software optimalizován i pro tuto technologii, jinak její výhody nevyužije.

Komentář: Pokud jde o společnost Centaur, ta (v rámci krátkého života informačního věku) v roce 1999 zase takovým nováčkem nebyla. Byla založena už v roce 1995 a do roku 1999 stihla vyvinout tři procesory, které měly Intelu konkurovat především v ceně. Co však autoři článku nestihli zaznamenat, bylo pohlcení firmy taiwanskou společností VIA Technologies ve stejném roce, přičemž vývojáři Centauru pod značkou VIA vyprodukovali další tři řady procesorů: VIA C3, C7 a Nano.

VIA nakonec spolkla i Cyrix (zajímavostí je, že pod touto značkou vydala jeden čip od Centauru, protože pod Cyrixem předpokládala lepší prodeje). Firma Cyrix ale přinesla počítačovému světu obrovský benefit: jako konkurence donutila Intel snižovat ceny. A díky tomu se ceny počítačů na konci 90. let snižovaly mnohem rychleji, než by tomu bylo bez Cyrixu.

Poslední ze zmiňovaných firem, Rise Technology, taky neměla dlouhého trvání. Už na konci roku 1999 ji koupila (opět taiwanská) společnost SiS.

O 700 a více MHz procesorech jsme něco málo naťukli už v minulém čísle seriálu.

AMD se nevzdává

Přibližně ve stejné době uvádí AMD na trh 400MHz Sharptooth. Sharptooth bude mít možná v náročnějších aplikacích vyšší výkon než procesory Pentium II na stejném kmitočtu, a to díky 256KB sekundární cache na desce, která poběží na plnou rychlost CPU. (Sekundární cache u Pentia II, která není umístěná přímo na čipu, běží na poloviční rychlosti procesoru.)

 

Sharptooth a budoucí AMD čipy budou také obsahovat instrukční sadu 3Dnow, která je podobná intelovské Katmai, i když není tak ambiciózní. 3Dnow je určena pro urychlení grafiky v optimalizovaných aplikacích jako jsou hry. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku by měla AMD dodávat čip K7 s rychlostí začínající na 500 MHz s podporou systémové sběrnice na 200 MHz.

Mezitím Intel dostane čipy Katmai na 533 MHz a uvede čipset 820, který bude podporovat systémovou sběrnici na 133 MHz. Další čtvrtletí to bude nová řada Pentií-III, vyrobená 18mikronovou technologií. Tyto čipy označované jako Coppermine poběží na 600 MHz a více a na desce budou mít sekundární cache 256 KB, která pojede plnou rychlostí. Podporované čipsety umožní 133MHz systémovou sběrnici a paměť.

Komentář: AMD se opravdu nevzdalo a procesor AMD K6-III s kódovým označením Sharptooth udělal Intelu vrásky na čele - a povzbudil další vývoj na poli procesorů. Sharptooth a následně Athlon byly procesory, díky kterým udrželo AMD krok s vedoucím Intelem a neztratilo se v propadlišti dějin jako ostatní výše zmínění producenti.

Rychlé a levné

Ale to není zdaleka všechno. Mnoho můžeme očekávat na druhém konci PC spektra, kde se AMD, Cyrix, Centaur a Rise Technology snaží dostat se svými levnými procesory pod ceny Celeronů. A výsledek? Překvapivě výkonné desktopy za babku.

 

Levnější notebooky by se tento rok měly dostat pod 1 000 USD. Intel uvedl na trh čipy Celeron pro laptopy na rychlostech od 266 MHz, AMD a Cyrix chystají něco podobného. Tou hlavní novinkou je technologie Geyserville od Intelu, která umožní to, že procesory pojedou na plný výkon při zapojení do sítě a na nižší při používání baterií. Takto vybavené notebooky by měly přijít ve třetím čtvrtletí.

Na dalších stránkách je vidět, že opravdová konkurence - cenová i rychlostní - se připravuje. Jestli nic jiného, závod mezi výrobci o to, jak zákazníkům poskytnout co největší výkon za stejné peníze, by měl být dobrou legrací. Očekávejte, že nové hvězdy budou přicházet a odcházet, a žádná se neohřeje na výsluní. Pečlivě si všechny informace zvažte, ať už budete kupovat počítač za 20 nebo za 60 tisíc.

CS24

Komentář: Jak jsme si již uvedli, ne každému z uvedených výrobců se dařilo na silně konkurenčním trhu obstát, někteří z nich se udrželi pod silnější značkou, o jiných už asi neuslyšíme. Každopádně Cyrix byl a AMD stále je dostatečně silným hráčem na to, aby pomohli stlačit ceny procesorů na únosnou úroveň, a tak se přičinili o rozšíření informačních technologií v podstatě do každé domácnosti. Uvědomme si, že se bavíme o konci devadesátých let, kdy si notebook mohl dovolit stále jenom úspěšný byznysmen - jejich ceny se pohybovaly v astronomických statisících.

Titulní foto: © Stanisa Martinovic - Fotolia.com