Hlavní navigace

Jak mít pod kontrolou své připojení k internetu - 5.díl

30. 8. 2016

Sdílet

 Autor: © geometrix - Fotolia.com
Připojení k internetu je pro většinu z nás samozřejmost. Platíme za něj a chceme, aby fungovalo. Přesto tu a tam řešíme nějaký ten problém - jednou je příliš pomalé, jindy nestabilní, někdy nefunguje vůbec. Přečtěte si, jak jej ovládnout a jak z něj dostat maximum.

Předcházející díl

 

Musíte u svého připojení řešit umělé omezování pomocí Fair User Policy (FUP)? Zlobíte se kvůli stávajícímu připojení často? Přečtěte si, jak ve své síti odhalit ty po datech nejhladovější aplikace a jak se ujistit, že vám váš poskytovatel připojení k internetu skutečně poskytuje to, za co mu platíte.

Jak je to s uploadem?

Maximální rychlost uploadu není až tak důležitá, protože naprostá většina uživatelů více obsahu spotřebovává, než vytváří a posílá na Internet. Proto tolik poskytovatelů připojení k Internetu poskytuje asymetrická připojení (tj. připojení, u nichž je rychlost downloadu mnohem větší než rychlost uploadu). Na druhou stranu je třeba přiznat, že rychlosti uploadu mohou výrazně ovlivnit kvalitu služeb, jako je Skype nebo FaceTime, protože video putuje oběma směry současně. Používáte-li videochat ve vysoké kvalitě (non-HD), pak je potřeba počítat minimálně se šířkou pásma 0,5 Mbps pro upload, pokud chcete používat videochat s přenosem videa v kvalitě HD, pak počítejte se šířkou pásma 1,5 Mbps pro upload.

Šířka pásma pro upload však přichází do hry v okamžiku, kdy se rozhodnete, že budete chtít jiným poskytnout přístup k souborům a zařízením ve vaší síti, když nejste právě doma. V tomto případě je velmi obtížné odhadnout potřebnou šířku pásma, nicméně v každém případě platí, že čím větší bude rychlost uploadu, tím rychlejší budou z vaší sítě přenosy souborů a streaming.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?