Hlavní navigace

Jak na konfiguraci bezdrátového směrovače - 2.díl

30. 10. 2017

Sdílet

 Autor: © valdis torms - Fotolia.com
Následující tipy vám usnadní instalaci vašeho bezdrátového směrovače.

Předcházející díl

 

Instalace a konfigurace bezdrátového směrovače vůbec pro vás nemusí být utrpením. Výrobce bezdrátových směrovačů je třeba pochválit za to, že konfigurace jejich výrobků jsou skutečně čím dál jednodušší, nicméně i přesto jsme si pro vás připravili několik tipů a triků, které vám proces instalace a konfigurace bezdrátového směrovače ještě zjednoduší. Zároveň vám navíc ukážeme, jak se ujistit, že je vaše domácí síť zabezpečena na maximum a vysvětlíme vám několik faktů z oblasti počítačových sítí, které uživatelské manuály často opomíjejí.

Krok 1: Umístění bezdrátového směrovače (pokračování)

Existuje ale i jednodušší řešení, které se nazývá mesh-style router. U tohoto řešení umístíte jeden uzel k bráně, přičemž je úplně jedno, kde se tato brána nachází, poté umístíte další uzly do různých místností vašeho domu či bytu. Data pak budou bezdrátově putovat a přeskakovat od jednoho uzlu ke druhému a vy tak budete mít silný signál WiFi prakticky kdekoliv ve vašem domě (bytu).

Jedno varování: Neumisťujte uzel bezdrátového mesh-routeru do „mrtvého“ místa bez signálu bezdrátové sítě. Tento uzel totiž nebude schopen se připojit k vaší bezdrátové síti o nic lépe než by byl schopen se připojit jakékoliv klientské zařízení. Správně je to naopak, tj. umístěte uzel bezdrátového mesh-routeru kamkoliv, odkud bude uzel tohoto bezdrátového mesh-routeru schopen toto „mrtvé“ místo pokrýt.

Některé bezdrátové směrovače mají integrovaný samostatný port WAN (Wide Area Network), který slouží pro připojení k bráně, jiné bezdrátové směrovače mají porty, které jsou schopny se automaticky nakonfigurovat jako port WAN nebo port LAN (Local Area Network, tj. vaše domácí síť). Nicméně nejprve bude třeba provést ještě některé kroky předtím, a proto všechny kabely zatím odpojte, popřípadě vše vypněte.

Řada nejnovějších směrovačů (na obrázku je TP-Link Deco M5) má automaticky konfigurovatelné ethernetové porty, které se samy nakonfigurují jako WAN nebo LAN, a to na základě signálu, který přijímají z kabelu.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?