Hlavní navigace

Jak na nákup notebooku: Naučte se rozumět specifikacím - 2. díl

25. 2. 2010

Sdílet

Porozumění technickým charakteristikám je při volbě nového notebooku naprostým základem úspěchu - podívejte s námi na ty nejdůležitější z nich.

Jak na nákup notebooku: Naučte se rozumět specifikacím - 2. díl

 

První díl tohoto článku naleznete zde:

http://pcworld.cz/hardware/jak-na-nakup-notebooku-naucte-se-rozumet-specifikacim-1-dil-8919

 

Displej

Kromě velikosti displeje, udávané v palcích jeho úhlopříčky, jsou rozhodujícími faktory také rozlišení, podsvícení a povrchová úprava. Rozlišení displeje je udáváno jako součin počtu pixelů v řádku a sloupci. S vyšším rozlišením roste na displeji o dané úhlopříčce počet pixelů, což vám na ploše poskytne více místa například pro prohlížení webových stránek, nicméně ikony a text se takto výrazně zmenší a mohou být hůře čitelné.
displej

Podsvícení spousty dnešních displejů je již řešeno pomocí LED diod, namísto dřívějších fluorescenčních trubic. LED podsvícení je energeticky úspornější a nabídne obvykle vyšší kontrast.

Současně se využívají dva typy povrchové úpravy displejů, lesklý a matný. Lesklé displeje působí celkově světlejším a kontrastnějším dojmem, nicméně odrážejí mnohem více dopadajícího okolního světla, což především při použití v terénu značně snižuje čitelnost. Naproti tomu matné displeje tolik světla neodrážejí, ovšem jejich obraz mnohdy nevypadá příliš kontrastně. Rovněž  se začínají na noteboocích objevovat dotykové displeje, zatím ale poměrně zřídka a navíc si za tuto vlastnost nějakou tu tisícikorunu připlatíte.

Komunikace

Jen těžko byste dnes hledali notebook bez wi-fi adaptéru. Snad u každého zástupce naleznete podporu standardů 802.11b/g, které jsou sice v drtivé většině využívány pro veřejné přístupové body ať už na letištích, nebo v kavárnách, ovšem velmi rychle se dnes rozšiřuje rychlejší a k chybám méně náchylný standard 802.11n. Jeho podporu však výrobci notebooků často opomíjejí, proto se před nákupem ujistěte, že si váš vyvolený stroj s tímto standardem rozumí. Zpětná kompatibilita s 802.11g je zajištěna a rovněž přístupové body využívající 802.11n umožňují připojení při využití staršího standardu.

V hardwarové výbavě notebooku by neměla chybět síťová karta s ethernetovým konektorem. Nejnovějším standardem je gigabitový ethernet, avšak pokud nehodláte přenášet obrovské balíky dat, bohatě si vystačíte s pomalejší síťovou kartou.

wifiBluetooth adaptér se potom hodí pro bezdrátové připojení myši, klávesnice, nebo headsetu, stejně tak jako pro synchronizaci dat s mobilním telefonem.

Pokud vyžadujete připojení k internetu i mimo dosah některé z wi-fi sítí, budete muset sáhnout po notebooku s integrovaným mobilním širokopásmovým modulem a spokojit se s pokrytím mobilní sítě některého z operátorů.

Optická mechanika

Kromě netbooků a některých ultrapřenosných notebooků jsou optickou mechanikou vybaveny všechny přístroje, přičemž čtení a zápis na CD / DVD je samozřejmostí. Některé mechaniky zvládnou i čtení Blu-ray disků v kombinaci se čtením a zápisem na CD / DVD. Schopnost zápisu na Blu-ray disky není zatím příliš rozšířená, takové mechaniky jsou navíc podstatně dražší. Co se týká rychlosti zápisu, pokud nejste "notorickými paliči", nemusíte se touto specifikací příliš zabývat.

Existují rovněž externí mechaniky, které je možno přes USB jak připojit, tak současně i napájet.
mechanika
Pevný disk

Netbooky a ultrapřenosné notebooky většinou nenabídnou více než 250 GB prostoru, zatímco u standardních notebooků a deskbooků se můžete setkat až s 1 TB. Důležitou charakteristikou harddisků je rychlost otáčení ploten. Udává se v rpm (rotates per minute = otáček za minutu) a nejčastější hodnoty jsou 4200, 5400 a 7200. Obecně platí, že větší počet otáček umožní rychlejší kopírování dat, spouštění aplikací, nebo start systému. Některé notebooky mají ve výbavě dokonce dva harddisky.

V dnešní době narazíte také na využití SSD disků. Sice jsou nepoměrně dražší a poskytnou jen zlomkovou kapacitu, nicméně se vyznačují mnohem vyšší rychlostí a odolností, neboť neobsahují žádnou mechanicky se pohybující část, jako je tomu u otáčejících se ploten klasických harddisků.

Byl pro vás článek přínosný?