Hlavní navigace

Jak na optimalizaci úložišť ve Windows? - 3.díl

9. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Kingston
Něco byste s disky neměli dělat vůbec, něco za vás udělá operační systém Windows.

Předcházející díl

 

Problematika optimalizace chodu a výkonu úložných zařízení stále zajímá poměrně značnou část uživatelů. Co se týče otázek péče o disky a další úložiště, je odpověď možná až překvapivě jednoznačná: Spolehněte se na operační systém Windows, který běžnou správu disků provede za vás a jakákoliv další péče je pak jednoduše zbytečná. A platí to v naprosté většině případů!

Optimalizace a funkce TRIM

Operační systém Windows používá výraz „optimalizace“ jako obecný pojem jak pro defragmentaci pevných disků i pro použití funkce TRIM u disků SSD. Ke konzole s názvem Optimalizace se dostanete tak, že v Průzkumníku souborů klepnete pravým tlačítkem myši na písmenko jednotky a z místní nabídky vyberete příkaz Vlastnosti > Nástroje a v sekci Optimalizovat a defragmentovat jednotku stisknete tlačítko Optimalizovat. Po stisku zmiňovaného tlačítka se u pevných disků provede menší defragmentace nebo kontrola systémových souborů, u disků SSD se provede příkaz TRIM.

Operační systém Windows se téměř kompletně postará jak o optimalizaci pevných disků, tak i disků SSD.

Odesláním příkazu TRIM do disku SSD tomuto disku neříká nic jiného než to, že je čas uklidit. Pokud budete hledat příkaz s tímto názvem, pak jej obvykle najdete pouze u nástrojů, které získáte při pořízení disku SSD – typickým příkladem je nástroj Samsung Magician. Při použití příkazu TRIM dochází k vymazání těch buněk a bloků pamětí NAND, které již neobsahují data a dále dochází ke shlukování dat do menšího počtu umístění.

Vzhledem k tomu, že tyto operace trvají z pohledu rychlosti běžných operací v počítači doslova celou věčnost (od několik sekund do minuty), často se jejich provádění odkládá na dobu, kdy se disk nevyužívá, popřípadě v mnoha případech dochází k takové optimalizaci disku SSD až po samostatném vyvolání příkazem TRIM. Vynucením optimalizace příkazem TRIM můžete dosáhnout většiny ztraceného výkonu disku SSD, nicméně pokud chcete více…

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?