Hlavní navigace

Jak na optimalizaci úložišť ve Windows? - 4.díl

10. 7. 2017

Sdílet

 Autor: © vizafoto - Fotolia.com
Něco byste s disky neměli dělat vůbec, něco za vás udělá operační systém Windows.

Předcházející díl

 

Problematika optimalizace chodu a výkonu úložných zařízení stále zajímá poměrně značnou část uživatelů. Co se týče otázek péče o disky a další úložiště, je odpověď možná až překvapivě jednoznačná: Spolehněte se na operační systém Windows, který běžnou správu disků provede za vás a jakákoliv další péče je pak jednoduše zbytečná. A platí to v naprosté většině případů!

Bezpečné vymazání disku

U pevných disků je bezpečné vymazání prostě a jednoduše cestou, jak z disku smazat data tak, aby už nešla obnovit. Jinými slovy nejedná se jen o vymazání dat a vytvoření nového diskového oddílu, popřípadě o přeformátování disku, ale o přepsání stávajících dat na disku. Tato operace může trvat docela dlouho.

U disků SSD se při bezpečném vymazání odstraní všechna data, dále se vynulují vyhledávací tabulky a disk je vrácen do svého původního stavu, a to včetně výkonu. Nebo přesněji řečeno co možná nejblíže původnímu stavu disku SSD. Pravdou je, že se nám nikdy nepodařilo dosáhnout stejného výkonu disku při testování a po provedení bezpečného vymazání, nicméně výsledky byly velmi blízké – daleko bližší než po provedení jednoduchého příkazu TRIM.

Nástroj Samsung Magician a jeho funkce pro bezpečné vymazání disku. Při spuštění bezpečného vymazání dojde k vymazání všech dat a k návratu do původního stavu včetně výkonu – nebo alespoň do stavu přibližujícího se tomu původnímu

Disky SSD jsou obecně tak rychlé, že bezpečné vymazání byste měli provádět pouze tehdy, pokud disk SSD již nějakou dobu pracuje v režimu, kdy je prakticky zaplněn, popřípadě pokud zaznamenáte znatelný pokles jeho výkonu, což se v současnosti stává skutečně jen velmi zřídka.

Bezpečné vymazání disku však v každém případě proveďte v okamžiku, kdy budete disk vyhazovat, popřípadě někomu prodávat, abyste měli jistotu, že data dříve na něm uložená by šla obnovit pouze těmi nejdražšími forenzními metodami.

Rada na závěr

Naprostá většina uživatelů vystačí s konzolou pro optimalizaci jednotek ve Windows nastavenou v automatickém režimu. Zkušenější uživatelé mohou čas od času zkusit provést defragmentaci pevného disku a ruční vyvolání funkce TRIM u disků SSD. A pokud budete zkoušet provádět bezpečné vymazání disku za účelem obnovy výkonu disku, nezapomeňte na vytvoření úplné zálohy!

Byl pro vás článek přínosný?