Hlavní navigace

Jak na šifrování dat a ochranu systému - 3. díl

15. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © malekas - Fotolia.com
V následujících dílech se na práci s kryptografickým systémem EFS podíváme ryze prakticky. Ukážeme si jak data šifrovat, jak zálohovat certifikát a jak vytvořit agenta obnovení.

„Chraňte svá digitální data“, ozývá se ze všech stran. Přesto varování nevnímáme a často zanedbáváme. Omílané téma má své opodstatnění, toho ale doznáme, když už je příliš pozdě. Podívejte se, jak svůj digitální život včas chránit.

 

 | následující díl >>

 

Šifrování a dešifrování dat

Celý proces šifrování se bude lišit v závislosti na tom, zda šifrujete data pouze pro sebe nebo pro více uživatelů. V druhém případě je navíc nutné odlišit, zda všichni uživatelé pracují na jednom fyzickém počítači nebo k datům přistupují přes síť.

 

Šifrování pro jednoho uživatele na jednom počítači

Ukažme si šifrování na příkladu se dvěma uživatelskými účty Štaflík a Špagetka. Nejprve si předvedeme, jak si může zašifrovat své soubory pouze uživatel Štaflík:

 

  1. Na složku (v našem případě staflik) klikněte pravým tlačítkem myši, vyberte Vlastnosti a klikněte na Upřesnit.
  2. Zaškrtněte políčko Šifrovat obsah a zabezpečit tak data a vše potvrďte tlačítky OK.
    sifrovani_sifrovat
  3. Protože složka staflik již má nějaký obsah (v našem případě jeden textový soubor tajne_staflik.txt), zobrazí systém dialogové okno, v němž vyberte volbu Použít změnu pro tuto složku, podsložky a soubory.
    sifrovani_podslozky
  4. Díky tomu bude automaticky šifrováno vše, co do složky nakopírujete nebo v ní vytvoříte.
  5. Pakliže používáte Průzkumník Windows, můžete si všimnout, že šifrované soubory Windows graficky odlišuje zelenou barvou.
    sifrovani_zelene

 

Pokud se teď na počítači ke svému účtu přihlásí Špagetka a pokusí se soubor tajne_staflik.txt otevřít, operační systém mu tuto akci nepovolí. Co víc, pokud by k souboru přistoupil z jiného operačního systému a pokusil se zobrazit jeho obsah, neuvidí nic, než nesmyslnou sekvenci znaků.

sifrovani_pristup_odepren

Ještě jednou zmiňme, že ačkoliv lze šifrovat samostatné soubory, je vhodné pro šifrovaná data vyhradit celou složku, neboť všechna data přesunutá do ní se automaticky zašifrují.

 

V příštích dílech si ukážeme, jak šifrovat data pro více uživatelů na jednom počítači a na síti. K tomuto účelu bude nutné exportovat certifikáty, o nichž si také řekneme několik slov.

Byl pro vás článek přínosný?