Hlavní navigace

Jak na snímky obrazovky v Androidu - 1. díl

5. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Techhive.com
Dostali jste se na vrchol žebříčku vaší oblíbené hry a chcete se pochlubit vašim kamarádům? A tito kamarádi zrovna nejsou nikde poblíž?

Vždy existuje určitá pravděpodobnost, že vás někdo „sesadí z trůnu“ předtím, než budete mít šanci ukázat svůj úspěch svému okolí. Nejjednodušším způsobem pro dokázání svého vítězství je pořízení snímku obrazovky (screenshotu) žebříčku nejlepších a odeslání tohoto snímku třeba na svou zeď na Facebooku. Je tu jen jeden malý problém: máte telefon s Androidem a nevíte, jak takový screenshot pořídit.

Zatímco většina uživatelů ví, jak pořídit snímek obrazovky na iPhonu (současné zmáčknutí tlačítka pro vypnutí a tlačítka „home“), ne každý už ví, jak zvládnout to samé na Androidu. Abychom však byli féroví, Android schopnost „focení“ obsahu displeje přidal docela nedávno. Až v posledních letech je totiž možné pořizovat snímek obrazovky, aniž byste museli mít svůj smartphone zapojený v počítači, na němž běží Android SDK. Jestliže máte telefon s Androidem verze 4.0 a novějším, je pořizování screenshotů otázkou vteřin.

Nejprve běžte na obrazovku, jejíž snímek chcete pořídit. Následně stiskněte najednou tlačítko pro vypnutí a tlačítko pro snížení hlasitosti, dokud obrazovka „neblikne“. Jakmile blikne, dostanete na displej zprávu, že je váš screenshot ukládán. Snímek obrazovky se následně objeví v aplikaci fotogalerie vašeho telefonu. Odtud už jej můžete upravovat nebo sdílet s kýmkoliv.

Jestliže ale máte telefon od Samsungu, je postup trošku jiný: místo toho, abyste ve stejnou chvíli zmáčkli tlačítko pro vypnutí a tlačítko pro snížení hlasitosti, zachytíte zde snímky obrazovky prakticky stejně jako na iPhonu – stisknete tedy tlačítko pro vypnutí a tlačítko „domů“). Obrazovka zabliká stejně jako na jiných telefonech s Androidem a i u zařízení od Samsungu získáte oznámení o tom, že je snímek ukládán do vaší galerie.

Máte starší telefon s Androidem? Podívejte se na postup pořizování snímků obrazovky na další straně!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?