Hlavní navigace

Jak na snímky obrazovky v Androidu - 2. díl

6. 9. 2013

Sdílet

 Autor: (c) koniukh - Fotolia.com
Na starších telefonech s Androidem tato operace není tak jednoduchá. Jestliže máte Android 2.3 nebo starší, budete muset mít pro pořizování screenshotů a jejich sdílení s přáteli po ruce počítač.

Předchozí díl

Vysvětlíme si, jak nastavit PC nebo Mac pro zachycování snímků obrazovky vašeho Androidu. Po správné instalaci softwaru a konfiguraci Androidu získáte screenshoty v každé situaci.

Nainstalujte software

Google si donedávna myslel, že na pořizování snímků v Androidu mohou mít zájem pouze vývojáři aplikací. Takže se budete muset chovat jako vývojář aplikací. Stáhněte si a nainstalujte bezplatný Android SDK (software development kit – sadu pro vývoj sofwaru). Navštivte odkaz a ujistěte se, že stahujete tu správnou verzi pro váš operační systém.

Software vyžaduje instalaci Javy. Mac OS X má ty správné nástroje již integrovány. Uživatelé Windows by si měli stáhnout Java Development Kit. Jak Android SDK, tak Javu následně nainstalujte.

USB debugging AndroidZe staženého Android SDK spusťte SDK Manager. (Ve Windows, budete-li k tomu vyzváni, vyberte možnost Extract All, tedy „rozbalit vše“.) Potvrďte, že přijímáte podmínky používání, a klikněte na Install (nainstalovat). SDK stáhne více balíčků a potom se aktualizuje nejnovějšími soubory. Celý tento proces může trvat asi 30 minut.

Spusťte DDMS (Dalvik Debug Monitor) v rámci složky Tools (Nástroje) v rámci Android SDK. Software otevře na chvíli konzoli a poté grafické rozhraní v jiném okně. Chvíli počkejte, ale jestli se rozhraní vypne a vypadá to na nějakou neočekávanou chybu – jak se to stalo i nám – zkuste spustit DDMS znovu.

Na zařízení s Androidem otevřete Nastavení > Nastavení aplikací > vývoj > Ladění USB (Setting > Application settings > Development > USB debugging). Připojte zařízení s Androidem ke svému počítači.

Ve Windows: pokud se váš Android neobjeví v seznamu aplikace Dalvik Debug Monitor, běžte do Device Manager (Manažer zařízení). Pravým tlačítkem klikněte na zařízení s Androidem a zvolte Update Driver Software (Aktualizovat software ovladače). Zvolte Browse my computer for driver software (Vyhledávat ovládací software v mém počítači), klikněte na Browse (Procházet) a běžte do složky USB driver v rámci složky Android SDK. Potvrďte následující pobídku a nainstalujte ovladač. Vraťte se do Dalvik Debug Monitoru; váš Android by již měl být na seznamu.

U obou OS: pokud se vaše zařízení s Androidem stále neobjevuje v Dalvik Debug Monitoru, ujistěte se, že jste jej nastavili do USB ladícího režimu. Navíc jeďte v menu na obrazovce Androidu dolů a vyberte USB connection (USB připojení). Ve většině případů následně zvolíte USB Mass Storage (tento krok jsme na Droid X museli provést, protože se telefon standardně nastavil do PC režimu). Zkuste však PC Mode, jestliže software stále nemůže najít váš Android; to by problém mohlo vyřešit.

ICTS24

Na svém počítači klikněte pro výběr svého Androidu na ikonu telefonu v levé horní sekci. Na Androidu si připravte moment, který chcete zachytit. Na počítači zvolte Device > Screen Capture (Zařízení > Zachycení obrazovky). Klikněte na Save (Uložit). Opakujte proces v případě, že chcete zachytit více snímků.

Konec