Hlavní navigace

Jak na vodní chlazení grafické karty za pouhých 20 minut - 6.díl

3. 1. 2016

Sdílet

 Autor: (c) bestshortstop - Fotolia.com
Nemusíte být vůbec žádný nijak zvlášť výjimečně zručný kutil – kapalinové chlazení pro grafickou kartu určitě zvládnete také! Na následujících řádcích vám poradíme, jak kapalinou odvést z vaší grafické karty maximum přebytečného tepla.

Předcházející díl

 

Víte, která hardwarová komponenta se v současnosti ve vašem počítači přehřívá nejvíce? Pokud tipujete procesor, pak vězte, že to už nějakou dobu vůbec není pravda. Ve skutečnosti nejvíce tepla produkuje grafická karta.

Jak je to s výkonem?

Jakmile jsme grafickou kartu smontovali, pustili jsme se do jejího testování. V našem případě jsme ji testovali na sestavě s procesorem Intel Core i7-6700K Skylake a operační pamětí RAM DDR4/2666 o velikosti 16 GB. V sestavě byl pevný disk Kingston HyperX Predator SSD, na němž byl nainstalován operační systém Windows 8.1.

Rozhodli jsme se kartu otestovat pro ten nejhorší případ, a tak jsme použili neslavný zátěžový test Furmark. Výrobci čipů grafických karet Furmark označují jako "power virus" a nesnášejí jej.

Pro porovnání jsme nejprve spustili Radeon R9 290 se standardním chladičem a nástrojem FurMark nastaveným na 8× AA. Při tomto nastavení jsme zpozorovali, že s tímto základním chladičem se karta velmi rychle zahřála až na 94°C. Firma AMD při prvním uvedení grafických karet Radeon R9 290 a 290X zaznamenala poměrně rozsáhlé reakce týkající se hluku vydávaného těmito kartami. Není nám jasné, zda ovladače nebo BIOS na této kartě odrážely nějakým způsobem tyto stížnosti, ale namísto toho, aby ponechala kartu příliš hlučnou vytáčením otáček větráčku, došlo u karty s označením 290 k mírnému poklesu výkonu. Standardní frekvence karty je 947 MHz, nicméně při maximální zátěži frekvence pomalu klesá až k 916 MHz. Mohli bychom sice grafickou kartu donutit k tomu, aby běžela stále na 947 MHz, ovšem pouze za tu cenu, že by se větráček otáčel daleko vyšší rychlostí.

Větráčky na kartách 290 a 290X se však při testování staly tak hlučnými a vydávaly tak ostrý zvuk, že vám garantujeme, že byste s nimi v jedné místnosti určitě být nechtěli. My sami to známe z doby, kdy jsme experimentovali s počítačem, který doloval bitcoiny a který měl několik grafických karet.

CS24

 

Pokračování