Hlavní navigace

Jak na výměnu napájecího zdroje - 1.díl

14. 9. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Bez slušného napájecího zdroje se jednoduše neobejdete. Vždyť bez něj ani nespustíte počítač! Pokud vám jednoho dne odejde do věčných lovišť, je to problém. Naštěstí jeho výměna není až tak komplikovaná.

Následující návod vám prozradí, jak bezproblémově vyměnit napájecí zdroj v počítači – jinými slovy si přečtete, jak upgradovat v počítači komponentu, která vám pomůže zajistit léta bezproblémového provozu vašeho počítače.

Úvod

Význam napájecího zdroje v počítači není radno v žádném případě podceňovat. Dobrý napájecí zdroj je totiž jasnou zárukou každého vysoce spolehlivého a na údržbu nenáročného počítače. Bohužel v současné době častěji než kdykoliv dříve je řada stavěných desktopových počítačů vybavována těmi nejlevnějšími napájecími zdroji, které vydrží tak maximálně po dobu trvání záruky.

To pro nás uživatele tedy znamená, že dva či tři roky po koupě vašeho počítače najednou zjistíte, že váš dosud perfektně fungující počítač jednoho dne prostě a jednoduše nespustíte, popřípadě se při zapnutí z počítače vyvalí černý kouř. Mimochodem – řada uživatelů si často neuvědomuje, že napájecí zdroj velmi často nad jejich limit  vytěžují grafické karty, takže upgrade grafické karty může být často příčinou jeho selhání.

Když vám ale jednoho dne napájecí zdroj vypoví službu, nepanikařte. Výměna napájecího zdroje je totiž poměrně jednoduchá.

Příprava

V první řadě si připravte veškeré nářadí a pomůcky, co budete pro výměnu napájecího zdroje potřebovat, s největší pravděpodobností to bude jeden pár rukavic a křížový šroubovák. Pak se můžete pustit do vyjmutí starého napájecího zdroje z počítače.

Tento šestipinový a dvoupinový konektor zajišťuje napájení grafických karet a procesorů

Nejprve odpojte ze zásuvky napájecí kabel, kterým přivádíte elektrický proud do počítače. Pokud má napájecí zdroj v zadní části počítače vypínač, pak jej přepněte do polohy vypnuto. Následně odmontujte z počítače postranní stěnu počítačové skříně.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?