Hlavní navigace

Jak na zařízení chytré ložnice pro zdravý spánek

21. 8. 2024

Sdílet

 Autor: zhu difeng – stock.adobe.com
Chytrá domácnost má řadu benefitů. Nabízí se hned několik zařízení, která můžete využít v ložnici, abyste zútulnili prostředí a zlepšili svůj spánek.

Komfortní ložnice

Útulná ložnice je nezbytným základem pro zdravý spánek – pokud se v místnosti budete cítit dobře, bude se vám tam také lépe odpočívat. Možností, jak zařídit ložnici, je celá řada. Záleží především na vašem vkusu. Ale je dobré držet se pravidla, že méně je více. Měli byste se vyhnout rušivým prvkům, jako jsou výrazné barvy a spousta dekorací.

Pokud hledáte pro svou ložnici inspiraci, sledujte aktuální trendy. Může jít o barvy, styl či nábytek. Trendy ložnice 2024 se nese v moderním stylu. Neutrální barvy, výrazné osvětlení ložnice a designové kousky. Chybu rozhodně neuděláte přidáním pokojových rostlin a využitím přírodních materiálů.

Kvalitní postel

Než se pustíte do nakupování chytrých zařízení, je třeba zařídit pohodlnou postel. Nezbytným základem je kvalitní matrace. Nabízí se pár základních tipů, jak vybrat matraci – důležité jsou dostatečné rozměry, optimální tvrdost a kvalitní materiály. Nejlepší je vyzkoušet více možností, abyste věděli, co vám vyhovuje. Skvělou volbou je vysoká matrace, jelikož nabízí více pohodlí. 

Nepodceňujte ani výběr roštu, i ten ovlivňuje celkové pohodlí. Oblíbenou volbou je polohovatelný rošt, může být manuální či elektrický – během chvilky můžete upravit polohu pro komfortnější ležení.

Kvalitní lůžko představuje důležitou prevenci bolestí zad a bolestí krční páteře. Nicméně pokud vás dlouhodobě trápí nespavost či bolesti po probuzení, konzultujte tyto problémy se svým lékařem.

V neposlední řadě pečlivě vybírejte také lůžkoviny. Anatomický polštář zajistí pohodlí. Antialergická přikrývka zajistí hygienické spaní. Záležet si dejte i při výběru povlečení, i to ovlivní, jak se v ložnici cítíte.

Monitoring spánku

Aby bylo možné zajistit kvalitní spánek, je důležité sledovat jeho průběh. S tím vám pomohou různá zařízení. Mezi ta nejběžnější patří chytré hodinky – i ty dokáží sledovat, jak dobře spíte.Ale kromě toho se nabízí i různé monitory spánku v podobě polštáře či tenkého snímače, který umístíte pod svou pěnovou matraci. Dle výsledků pak lze vyhodnotit, jak dlouho spát a co změnit pro lepší odpočinek.

Bílý šum

Těžko se vám usíná, kvůli okolnímu hluku či naopak úplnému tichu? Pak se nabízí přístroje na bílý šum. Generují různé zvuky – ventilátor, mořské vlny, zpěv ptáků a podobně. Stačí jen zařízení zapnout před spaním. Vytvoříte tak příjemnější prostředí, a hlavně pravidelnou rutinu, která vám s usínáním pomůže.

Pokud nechcete pořizovat speciální zařízení, pak si bílý šum můžete pouštět i ze svého chytrého telefonu. Dávejte ale pozor na modré světlo z obrazovky – to může usínání naopak zkomplikovat. Večer je proto dobré nosit brýle blokující modré světlo.

Kvalita vzduchu

Za nespavostí mnohdy může stát nevhodné prostředí. Důležitý je čerstvý vzduch, proto byste měli pravidelně větrat. Ideálním pomocníkem je čistička vzduchu. Přesto byste větrání neměli podceňovat. Jde totiž o způsob, jak můžete zajistit příjemnější teplotu v ložnici. Ta by pro usínání měla být poměrně nízká, ideálně kolem 18 °C. I to lze samozřejmě vyřešit s pomocí chytrých zařízení – klimatizace či větrák skvěle poslouží.

CS24

Příjemnější vstávání

Hlasitý zvuk budíku po ránu dokáže pořádně znepříjemnit vstávání. Zkuste to jinak a pořiďte si do své moderní ložnice chytrý budík. Nabízí se efektní zařízení, které v nastavený čas začne jemně svítit a vytvoří dojem, jako kdyby za oknem vycházelo slunce. Následuje tichý a příjemný zvuk, který vám pomůže ráno vykročit správnou nohou.

Chytrá ložnice může zahrnovat rozmanitá zařízení. Jsou nenápadná, nebudou vás rušit – naopak vám mohou pomoci ke klidnějšímu spánku.