Hlavní navigace

Jak nainstalovat OS Android na iPhone - 1.díl

16. 6. 2010

Sdílet

Považujete-li se za technické nadšence, nebo vás již zkrátka omrzelo prostředí operačního systému iPhonu, jste na správné adrese. Přinášíme vám návod, jak nainstalovat operační systém Google Android na váš iPhone.

Už před několika týdny jste si na našem webu mohli přečíst článek o první úspěšné portaci Androidu na iPhone 3G. Tento úctyhodný čin má na svědomí David Wang, zkušený hacker a člen skupiny iPhone Dev Team, jež se zaměřuje na hacking smartphonů společnosti Apple. Dnes vám přinášíme podrobný návod, jak krok za krokem nainstalovat operační systém Googlu na váš iPhone. Konáte tak ovšem na vlastní nebezpečí, ale nemusíte mít strach, neboť naprosté zablokování telefonu je velmi nepravděpodobné.

Přestože tato portace umí vše, co byste od smartphonu očekávali, není zatím uzpůsobena pro denní používání. Nebyly totiž implementovány funkce řízení výkonu, což zapříčiňuje pouhou hodinu výdrže při plně nabité baterii. Stále je však nutné opravit několik chyb a celkově systém optimalizovat, neboť ačkoliv je iPhone provozuschopný, chová se s Androidem velmi líně. Navíc pokud provedete nějaký neočekávaný úkon (jako třeba nucené vypnutí), existuje zde malá šance, že budete muset zařízení obnovit do továrního nastavení. Přesto by žádná z těchto chyb neměla iPhone trvale poškodit či zablokovat.

Nakonec nutno ještě zmínit, že synchronizace médií nefunguje, tudíž nahrávání dat do telefonu dokáže pořádně potrápit. Na portaci systému se nicméně stále pracuje, takže se snad brzy dočkáme potřebných oprav.

Základní znalosti


Nejprve se ujistěte, že ovládáte některé základní úkony, jako je spuštění Restore režimu, režimu DFU (Device Firmware Update - speciální servisní režim pro update nebo reinstalaci firmwaru) a jak v těchto režimech zahájit obnovení firmwaru.

iPhone je navržen takovým způsobem, že je v podstatě nemožné jej softwarově poškodit. Pokud selže vše ostatní, vždy můžete zařízení obnovit pomocí režimu DFU.

Rovněž se předpokládá alespoň minimální zkušenost s prací v příkazovém řádku a pokud si nejste jistí v kompilaci vlastních kódů, budete potřebovat PC s operačním systémem Linux, nebo virtual machine.

Co budete potřebovat

1) iPhone první generace, nebo iPhone 3G jailbreaknutý pomocí nástroje Redsn0w, Blacksn0w, nebo PwnageTool. Pokud vlastníte iPhone s firmwarem verze vyšší, než 3.1.2, budete muset použít PwnageTool za účelem vytvoření jailbreaknutého 3.1.2 .ipsw souboru pro zpětné obnovení.

Úmyslně jsme nezmínili iPhone 3GS, žádný z modelů iPodu Touch ani iPad, neboť instalace Androidu na tato zařízení zatím není funkční. Rovněž firmware verze 3.1.3, nebo 4.0 beta a jailbreak pomocí programu Spirit je pro tuto operaci nevhodný.

Pokud jste ještě jailbreak neprovedli, nemusíte mít žádné obavy, jedná se o jednoduchý proces, jímž vás provede průvodce. David Wang skromně doporučuje program Redsn0w, neboť sám psal velkou část jeho kódu.

 

jailbreak

 

CS24

2) 32bitový operační systém Linux, nebo virtual machine (doporučujeme Ubuntu).

Přestože většina z potřebných operací může být provedena na jakémkoliv počítači, jeden z dílčích nástrojů (nazvaný 'oibc') zatím nebyl portován na windows. Navíc všechny poskytnuté kódy, jež budete potřebovat, byly kompilovány v prostředí 32bitového Ubuntu.

3) Připravené soubory obrazů a kódy pro iPhone první generace a iPhone 3G.

4) Soubor .ipsw pro iPhone OS 3.1.2 označený buď jako iPhone1,1_3.1.2_7D11_Restore.ipsw, nebo iPhone1,2_3.1.2_7D11_Restore.ipsw. Existuje šance, že se tento soubor nachází někde na pevném disku vašeho počítače, nicméně pokud jej nemůžete najít, stahujte jej zde.

5) Firmware řídící čip Marvel WLAN, jenž se skrývá uvnitř iPhonu. Po kliknutí na odkaz se vám otevře okno, kde na pravé straně v rozbalovacím menu "choose your platform" vyberte Linux 2.6 - Fedora a klikněte na tlačítko Search nacházející se hned pod výběrem platformy. Stáhněte soubor nazvaný SD-8686-LINUX26-SYSKT-9.70.3.p24-26409.P45-GPL. Po stažení získáte soubor s názvem SD-8686-LINUX26-SYSKT-9.70.3.p24-26409.P45-GPL.zip.

Další pokračování návodu zveřejníme v nejbližších dnech!