Hlavní navigace

Jak nastavit technologii SSD cachingu Intel SRT - 1. díl

29. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © ludodesign - Fotolia.com
Využívání technologie Smart Response od Intelu je jednoduchou cestou ke zvýšení výkonu systému bez nutnosti utrácení za poměrně drahý vysokokapacitní SSD disk. V následujícím článku vám prozradíme, jak tuto technologii nastavit a jaký výkon můžete očekávat.

Když Intel představil čipset Z68 Express pro rodinu procesorů Core druhé generace, jedním z jeho hlavních odlišných prvků byla podpora technologie Smart Response (SRT), neboli technologie SSD cachingu, která byla vytvořena za účelem zvýšení celkového výkonu systému a zrychlení jeho reakcí. Technologie Smart Response nicméně není prvkem specifickým pouze pro hardwarové řešení čipsetu Z68 Express. Tato technologie je totiž plně implementována v ovladačích a softwaru Rapid Storage Technology od Intelu (ve verzi 10.5 a novější), ale je aktivována pouze na Z68 Express nebo na novějších čipsetech od Intelu 6. a 7. série.

Technologie Intel Smart Response je transparentním řešením pro caching, které inteligentně monitoruje čtení a zápisy dat na standardním pevném disku a nejpoužívanější „kusy“ dat ukládá do rychlejší solid state mezipaměti. Díky otiskování nejvíce přistupovaných fragmentů dat do SSD cache a používání této cache pro následné přenosy nabízí SRT technologie výkon a rychlost jako SSD v systému, který jako svou hlavní jednotku pro ukládání dat používá klasický HDD disk. Pro ty, kdo se v SSD technologii příliš neorientují: SSD disky nabízejí typicky přístup k datům téměř bez odezvy a s přenosovou rychlostí, o kterých si ty nejrychlejší pevné disky mohou nechat zdát. Například moderní SATA-III SSD přináší čtení a zápis v rychlosti 550 MB/s s přístupovými časy nižšími než 1 ms, zatímco HDD s 10 000 otáčkami může v ideálních podmínkách dosahovat maximálně 160 MB/s při přístupových časech v řádech milisekund.

Výhody a nevýhody SSD cachingu

Hybridní HDD/SSD řešení také nabízí některé užitečné benefity. Kvůli relativně vysokým pořizovacím nákladům u SSD disků je pro uživatele PC běžné zkombinovat středně veliký SSD disk v rozhraní 60 – 120 GB s větším HDD diskem. Menší SSD je typicky využíván pro operační systém a často používané aplikace a data, zatímco klasický pevný disk slouží jako skladiště. Taková konfigurace sice nabízí slušný celkový výkon i kombinované vysoké kapacity úložišť, ale vyžaduje od uživatele pracovat v systému s více písmeny disků a přenášet data manuálně z SSD v případě, že je tento disk zaplněn (což je docela pravděpodobná situace). S hybridním řešením, jako je SRT od Intelu, je SSD (nebo jeho část) oddělena od operačního systému a data jsou do mezipaměti ukládána zcela automaticky. Nejsou zapotřebí žádná dodatečná písmena disků a data jsou dynamicky přenášena mezi HDD a SSD cache na základě individuálních uživatelských schémat. Konečným důsledkem je systém, který nabízí výkon hodný SSD s ukládací kapacitou velikosti HDD, navíc bez nutnosti spravovat více písmen disků.

Hybridní řešení typu SRT však mají i své nevýhody. Jako u jiných SSD/HDD hybridních konfigurací totiž k datům na HDD musíte přistoupit několikrát předtím, než budou zaznamenána jako často přistupovaná a „otisknuta“ do SSD paměti pro účely cache. Důsledkem toho je, že SSD cache nabídne malé či vůbec žádné zlepšení výkonu při přístupu k novým či málo používaným datům. Při přenosech velkých souborů, instalacích nových aplikací, tvorbě kopií souborů a podobně může systém vybavený SRT technologií fungovat stejně, jako by disponoval pouze osamoceným standardním HDD diskem.

Nezbytnosti a upozornění

Sečteno a podtrženo, používání SRT má patrné výhody ve velké většině okolností. Pro efektivní využití však kvůli požadavkům SRT možná budete muset přeinstalovat operační systém. Dále, aby Smart Response Technology od Intelu fungovala, musíte disponovat kompatibilním čipsetem, ovladač úložiště v systému musí být nakonfigurován do režimu RAID a musíte mít také nainstalovány náležité Intel RST ovladače (ve verzi 10.5 a novější). Pokud je ovladač úložiště ve vašem systému nakonfigurován v režimu IDE nebo AHCI a zároveň již máte nainstalovaný operační systém Windows, může přepnutí do RAID módu vyústit v modrou obrazovku smrti a nebootovatelný systém (pokud se neuchýlíte k úpravě ovladačů a registrů).

Na samotnou instalaci a zprovoznění SRT technologie se podíváme v druhém díle.

Byl pro vás článek přínosný?