Hlavní navigace

Jak nastavit technologii SSD cachingu Intel SRT - 2. díl

4. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © ludodesign - Fotolia.com
Využívání technologie Smart Response od Intelu je jednoduchou cestou ke zvýšení výkonu systému bez nutnosti utrácení za poměrně drahý vysokokapacitní SSD disk. V následujícím článku vám prozradíme, jak tuto technologii nastavit a jaký výkon můžete očekávat.

Když Intel představil čipset Z68 Express pro rodinu procesorů Core druhé generace, jedním z jeho hlavních odlišných prvků byla podpora technologie Smart Response (SRT), neboli technologie SSD cachingu, která byla vytvořena za účelem zvýšení celkového výkonu systému a zrychlení jeho reakcí. Technologie Smart Response nicméně není prvkem specifickým pouze pro hardwarové řešení čipsetu Z68 Express. Tato technologie je totiž plně implementována v ovladačích a softwaru Rapid Storage Technology od Intelu (ve verzi 10.5 a novější), ale je aktivována pouze na Z68 Express nebo na novějších čipsetech od Intelu 6. a 7. série.

Technologie Intel Smart Response je transparentním řešením pro caching, které inteligentně monitoruje čtení a zápisy dat na standardním pevném disku a nejpoužívanější „kusy“ dat ukládá do rychlejší solid state mezipaměti. Díky otiskování nejvíce přistupovaných fragmentů dat do SSD cache a používání této cache pro následné přenosy nabízí SRT technologie výkon a rychlost jako SSD v systému, který jako svou hlavní jednotku pro ukládání dat používá klasický HDD disk. Pro ty, kdo se v SSD technologii příliš neorientují: SSD disky nabízejí typicky přístup k datům téměř bez odezvy a s přenosovou rychlostí, o kterých si ty nejrychlejší pevné disky mohou nechat zdát. Například moderní SATA-III SSD přináší čtení a zápis v rychlosti 550 MB/s s přístupovými časy nižšími než 1 ms, zatímco HDD s 10 000 otáčkami může v ideálních podmínkách dosahovat maximálně 160 MB/s při přístupových časech v řádech milisekund.

1. díl článku: Výhody a nevýhody SSD cachingu, nezbytnosti a upozornění

 

Instalace a test výkonu

Samotná instalace a zprovoznění SRT technologie je docela hračka. Pokud předpokládáme, že máte jeden SSD disk a jeden HDD, připojte oba disky k SATA portům ve vašem systému, potom nastartujte počítač a v BIOSu nakonfigurujte ovladač SATA do režimu RAID. Následně počítač restartujte a nainstalujte systém Windows na HDD (SSD prozatím ignorujte). Jakmile dokončíte instalaci Windows, nainstalujte i ovladače potřebné pro komponenty systému, včetně ovladačů čipsetu Intel a Intel Rapid Storage Technology – oba typy ovladačů mohou být staženy v Intel Download Center.

Jakmile nainstalujete tyto ovladače, systém se restartuje a poté budete moci přistoupit k ovládacímu panelu Intel RST přes ikonu v hlavním panelu Windows. Dvakrát poklikejte na tuto ikonu a otevře se grafické uživatelské rozhraní ovládacího panelu. Pokud jste vše nainstalovali správně, mělo by se v horní části tohoto rozhraní objevit tlačítko Accelerate (akcelerovat), potom z menu vyberte SSD a nastavte, kolik místa využít. SRT technologie může využít až 64 GB místa na SSD pro účely mezipaměti. S SSD diskem o velikosti 64 GB a menší tak pro tyto účely můžete využít celý prostor disku a operační systém pak v praxi rozliší pouze jeden disk (jedno písmeno disku). S SSD diskem o velikosti vyšší než 64 GB můžete pro SRT využít tolik prostoru, kolik chcete (samozřejmě, že větší cache bude mít za následek lepší výkon s vyšším množstvím dat), a nevyužité místo na SSD může být rozděleno a bude mu přiřazeno písmeno disku.

ICTS24

Ve chvíli, kdy vyberete SSD a nadefinujete kapacitu, můžete aktivovat akceleraci a vybrat si SRT režim. K dispozici jsou dva: Enhanced (vylepšený) nebo Maximized (maximalizovaný). Režim Enhanced je v podstatě write-thru cache režim, kde jsou rychlosti zápisu limitovány výkonem pevného disku. Režim Maximized funguje jako write-back cache režim. Write-back cache nabízí nejvyšší celkový výkon, protože zápisy jsou ukládány do mezipaměti a zapsány na disk později.

Takže kolik výkonu můžete získat aktivací Smart Response technologie od Intelu? Testovali jsme tuto technologii na systému vybaveném procesorem Core i7-2600K se 4 GB paměti RAM, pevným diskem WD Raptor a 20 GB SSD od Intelu, vše běžící na operačním systému Windows 7 Ultimate x64. S deaktivovanou SRT dosáhl systém v PCMark Vantage skóre 12 138. S aktivovanou SRT akcelerací a prací v režimu Enhanced s kompletně využitou 20 GB kapacitou SSD disku vyskočilo toto skóre na hodnotu 16 563. V režimu Maximized dokonce 16 582 – což znamená zlepšení o asi 36 procent. Co se však čísly změřit nedá, je celkové rychlejší ovládání systému. Nižší přístupové časy a rychlejší přesuny dosažené SSD znamenají svižnější systém s reakcemi rychlejšími než u klasického systému s jedním HDD diskem. A rozdíl je to opravdu podstatný.