Hlavní navigace

Jak odložit aktualizace ve Windows 10 - 2.díl

29. 12. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nevyhovuje vám systém průběžných aktualizací ve Windows 10? Domácí uživatelé s tím asi moc nenadělají, ale naštěstí existují triky, kterými se dají aktualizace alespoň trochu zkrotit.

Předcházející díl

 

U počítačů běžných uživatelů v domácnostech si operační systém Windows 10 instalaci aktualizací jednoduše vynutí. Pokud však patříte mezi uživatele, kteří mají na svém počítači nainstalován operační systém Windows 10 Pro, pak si můžete v případě potřeby aktualizaci operačního systému poněkud zpomalit.

Co vůbec ve Windows 10 znamená odložení aktualizací?

Výběrem výše uvedeného nastavení se váš operační systém ocitne ve speciálním aktualizačním kanálu označovaným jako „Current branch for business“. Tato verze Windows 10 nezískává aktualizace tak rychle jako ostatní. Aktualizace zabezpečení se však do operačního systému doručují nezávisle na tomto nastavení stejně jako dříve.

Firma Microsoft tvrdí, že odložením aktualizací se v tomto smyslu slova rozumí, že uživatel po „několik měsíců“ nebude nucen k instalaci jistých aktualizací, které představují pouze vylepšení Windows 10 (jako je například nadcházející Creators Update). Oním výrazem „několik měsíců“ se naznačuje, že vůbec není jasné, jak dlouho to vlastně vůbec bude. Mohou tedy být stejně dobře dva nebo i čtyři měsíce. Mělo by to být v každém případě tak dlouho, aby bylo jasné, že byly vyřešeny všechny chyby ve verzích Windows 10 Home.

Je nám líto uživatelů Windows 10 Home. Ti totiž aktualizace odložit nemohou, nicméně existuje několik triků, jak vynucené aktualizace Windows 10 učinit snesitelnějšími. Podívejme se na dva z nich: možnost nastavení doby aktivního používání a případné další naplánování restartu počítače při instalaci aktualizací a na možnost zabraňující automatickému stahování aktualizací nastavením bezdrátového připojení jako připojení účtované podle objemu dat.

Naplánování restartu počítače při instalaci aktualizací

Klepněte na tlačítko Start a následně na ikonku Nastavení. Po zobrazení okna Nastavení vyberte v levé části tohoto okna položku Aktualizace a zabezpečení > Windows Update. V sekci Nastavení aktualizací pak klepněte na odkaz Změnit dobu aktivního používání a nastavte čas začátku a konce aktivního používání počítače. V tomto časovém intervalu se pak nebude operační systém automaticky restartovat. Tuto volbu pak doplňuje odkaz Možnosti restartování, které dočasně přepíše nastavení aktivního používání a umožní vám v okamžiku, kdy bude mít operační systém naplánován restartování počítače za účelem instalace aktualizací, provést tuto operaci ve vámi zadaný den a čas.

V sekci Nastavení aktualizací si můžete naplánovat restartování počítače za účelem instalace aktualizací pomocí nastavení aktivního používání počítače a doplňkovým naplánováním restartování počítače

 

Pokračování

CS24