Hlavní navigace

Jak odložit aktualizace ve Windows 10 - 3.díl

30. 12. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nevyhovuje vám systém průběžných aktualizací ve Windows 10? Domácí uživatelé s tím asi moc nenadělají, ale naštěstí existují triky, kterými se dají aktualizace alespoň trochu zkrotit.

Předcházející díl

 

U počítačů běžných uživatelů v domácnostech si operační systém Windows 10 instalaci aktualizací jednoduše vynutí. Pokud však patříte mezi uživatele, kteří mají na svém počítači nainstalován operační systém Windows 10 Pro, pak si můžete v případě potřeby aktualizaci operačního systému poněkud zpomalit.

Zákaz automatického stahování aktualizací nastavením bezdrátového připojení jako připojení účtovaného podle objemu dat

Jednou z novinek, s níž se můžete potkat při přechodu ze starší verze Windows na Windows 10 je možnost nastavit si bezdrátové připojení pomocí WiFi jako připojení účtované podle objemu dat. Toto nastavení nabývá na významu především v souvislosti se stahováním aktualizací. Vzhledem k tomu, že si Microsoft vynucuje u všech domácích počítačů automatické stahování aktualizací v okamžiku, kdy jsou nějaké dostupné a vzhledem k tomu, že neexistuje žádná možnost, jak toto automatické stahování zastavit, je jedinou možností, jak se tomuto automatickému chování aktualizací vyhnout, nastavení vašeho připojení jako připojení účtované podle objemu dat. Jedině tehdy Windows 10 žádné aktualizace stahovat nebudou, ale umožní vám jejich stažení odložit na pozdější dobu.

Chcete-li mít alespoň minimální kontrolu nad instalací aktualizací, jednoduše nastavte svoje připojení k Internetu jako připojení účtované podle objemu dat. Úplnému doručování aktualizací tím sice nezabráníte, ale alespoň budete moci ovlivnit, kdy se do vašeho počítače dostanou.

Jako všechno, má i nastavení připojení jako připojení účtované podle objemu dat své stinné stránky – omezení provádění automatických aktualizací u aplikací a programů nainstalovaných na počítači, pomalejší synchronizace souborů, zastavení aktualizací obsahu u živých dlaždic atd.

Vlastní nastavení bezdrátového připojení jako připojení účtovaného podle objemu dat provedete tak, že klepnete vpravo do Hlavního panelu na ikonku bezdrátového připojení a následně použijete na panelu, jenž se vzápětí zobrazí, odkaz Nastavení sítě. Vzápětí se objeví okno aplikace Nastavení. Do stejného okna se dostanete i spuštěním aplikace Nastavení a klepnutím na položky Síť a Internet > Wi-Fi. Nyní klepněte na popisek s názvem bezdrátové sítě a v sekci Připojení účtované podle objemu dat přepněte do polohy Zapnuto přepínač s popiskem Nastavit jako připojení účtované podle objemu dat.

V aplikaci Nastavení si můžete nastavit svoje bezdrátové připojení jako připojení účtované podle objemu dat

Pokud od této chvíle bude k dispozici nějaká aktualizace Windows 10, budete na tuto skutečnost upozorněni a budete mít následně možnost si tuto aktualizaci stáhnout hned, nebo až později, jakmile budete připojeni k připojení, které není účtováno podle objemu dat.

Byl pro vás článek přínosný?