Hlavní navigace

Jak omezit množství dat při tetheringu - 2.díl

4. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © Oleksandr - Fotolia.com
Připojení k internetu přes mobil má přes své neoddiskutovatelné výhody bohužel tu nevýhodu, že je zpravidla účtováno podle množství přenesených dat. Nastavte si svůj počítač tak, aby vám váš datový limit vydržel co možná nejdéle!

Připojení k internetu přes mobil je dostupné kdykoliv a je k dispozici všude, kde je dostatečně silný signál vašeho mobilního operátora. Mezi největší jeho nevýhody patří mimo jiné i to, že se platí na základě množství přenesených dat. Vzhledem k tomu, jak jsou dnešní aplikace hladové po datech, se snadno může stát, že se vám váš datový limit vyčerpá dříve, než se nadějete. Následující tipy vám pomohou efektivně využívat internetová připojení účtovaná podle množství přenášených dat.

 

Předcházející díl

Nastavte připojení jako účtované podle objemu dat

První věc, kterou je třeba ve Windows 8.1 udělat, je nastavení typu připojení, které používáte pro tethering. Nastavíme zde totiž, že se bude jednat o připojení účtované podle objemu dat. Díky tomuto nastavení Windows poznají, že nemají stahovat žádné aktualizace, které nejsou kritické, aplikace z Windows Store by rovněž měly omezit svůj datový provoz (často nám ale spíše padaly) a konečně by se měla ukončit i synchronizace souborů offline s cloudovým úložištěm OneDrive. V podstatě se tedy nejedná o nic jiného než přiškrcení kohoutku všem aplikacím hladovým po datech ze sítě.

Chcete-li síťové připojení nastavit jako připojení účtované podle objemu dat, pak klepněte na ikonku sítě v pravé části Hlavního panelu. Objeví se panel Šém se seznamem všech síťových připojení. Klepněte pravým tlačítkem na připojení používané pro tethering a z místní nabídky vyberte položku Nastavit jako připojení podle objemu dat.

Windows 8.1 vám umožňují nastavit libovolné připojení k internetu jako připojení podle objemu dat

Dále můžete vyladit několikero nastavení tak, aby naplno využívala skutečnosti, že se jedná o připojení účtované podle objemu dat. Stiskem klávesové zkratky Windows + C zobrazte v prostředí Modern UI panel Šém. Poté postupně klepněte na položky Nastavení > Změnit nastavení počítače > OneDrive > Úložiště > Připojení účtovaná podle objemu dat.

Zde se přesvědčte, že veškerá nastavení jsou přepnuta do stavu Vypnuto. Jen tak zajistíte, že přenos dat bude při tetheringu skutečně minimální.

Poté se znovu vraťte do hlavní nabídky a zde klepněte na položku Počítač a zařízení > Zařízení. V pravé části okna se přesuňte úplně dolů a zde se ujistěte, že je volba Stahovat i přes připojení účtované podle objemu dat nastavena na Vypnuto. Nyní se přesuňte o úroveň výše do obrazovky Nastavení počítače a zde klepněte na položku Hledání a aplikace > Hledání a zde se ujistěte, že jsou všechny volby v sekci Připojení účtovaná podle objemu dat nastaveny na hodnotu Vypnuto. To samozřejmě platí pouze tehdy, pokud nechcete, získávat návrhy a výsledky vyhledávání z Bingu při surfování na internetu přes připojení účtované podle objemu dat.

CS24

 

Pokračování