Hlavní navigace

Jak používat fonty nejen v Office - 3.díl

1. 9. 2018

Sdílet

 Autor: © Jakub Krechowicz - Fotolia.com
Stahujte, instalujte a spravujte si svou sbírku fontů – jednoduše!

Předcházející díl

 

Možná se vám to ani nezdá, ale v současnosti máme všichni přístup k takovému množství fontů, jako nikdy dříve. A navíc tolik je jich úplně zdarma! Fonty (písma) stejně jako obrázky vám přitom mohou pomoci zkvalitnit nebo také naopak totálně pokazit vaši prezentaci vytvořenou v programu MS PowerPoint, vhodný font vám pomůže lépe prodat vaši knihu, vydaný časopis či noviny (anebo naopak – špatným fontem je vše dílo odsouzeno navěky k odložení do šuplíku). To samé platí konečně i o reklamě – reklama s poutavým fontem upoutá budoucí zákazníky určitě více. Na následujících řádcích se podíváme pod pokličku právě fontům, takže budete připraveni si vhodné fonty nejen stáhnout, ale i použít ve svých vlastních projektech.

Jak stáhnout a nainstalovat fonty

Stažení fontů je velmi jednoduché. Zato vyhledávání fontů je daleko zajímavější a obtížnější, protože v současnosti se dá na Internetu nalézt skutečně ohromné množství nejrůznějších fontů. Pokud jen tak brouzdáte po Internetu, pak si to užijte. Pokud však hledáte ten nejlepší styl písma například na obálku knihy nějakého velmi známého spisovatele tak, aby působila naprosto dokonale, pak se obrňte trpělivostí, protože takové hledání vám může klidně zabrat i několik dnů. Tady je několik tipů na to, jak začít.  

1. Zadejte do internetového vyhledávače dotaz pro vyhledání internetových stránek nabízející fonty, které jsou dostupné zdarma. Následně z výsledků vyhledávání vyberte jednu z nalezených internetových stránek. Pokud jste v časové tísni, pak si z výsledků vyhledávání vyberte takovou internetovou stránku, která nabízí fonty setříděné do jednotlivých kategorií či skupin, takže můžete minimálně vytřídit ty skupiny fontů, které vás nezajímají.

Jeden příklad za všechny: web 1001 Free Fonts je přesně takovým webem, který hned pod názvem webu nabízí seznam fontů setříděný do jednotlivých kategorií či skupin. Pokud tedy budete vybírat font pro dětskou knížku, pak bude tou správnou volbou skupina DIsney nebo Fantasy, pokud se bude jednat o vědecko-fantastickou literaturu, pak vyberte skupinu Sci Fi. Konečně pokud se bude jednat o knihu s tématem středověku, pak bude tím pravým stylem písma písmo ze skupiny Medieval.

Web 1001 Free Fonts je jedním z mnoha webů nabízejících fonty online

2. Projděte vybranou skupinu, vyberte pro váš projekt nejvhodnější styl písma a následně stiskněte tlačítko Download.

3. Soubory s fonty se obvykle stahují ve formátu archivu ZIP. Dekomprimace archivu ZIP pak je velmi jednoduchá, samozřejmě pokud máte vhodný program, který tento typ archivu dokáže rozbalit.

Stáhněte si a následně rozbalte soubor obsahující vámi vybraný font

 

Předcházející díl

Byl pro vás článek přínosný?