Hlavní navigace

Jak přesvědčíte Google Chrome, aby si zamiloval MS Office?

16. 3. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Firma Microsoft vyvinula rozšíření pro Google Chrome, které uživatelům usnadní práci s Office Online.

Předpokládejme, že jste uživatel operačního systému Windows a váš oblíbený internetový prohlížeč je Google Chrome. Tato konkrétní představa vůbec není nijak vzdálená realitě. Google Chrome ostatně patří v současnosti mezi nejoblíbenější internetové prohlížeče a v mnoha ohledech je lepší než Internet Explorer. Přesto se stále ještě dosti často setkáte s předsudky týkajícími se právě Google Chrome, a to zejména v souvislosti s používáním služeb od firmy Microsoft, jako je třeba právě Office Online. Odpovědí Microsoftu na tyto narážky je trefně nazvané rozšíření s názvem Office Online.

Rozšíření Office Online integruje do Google Chrome příslušnou podporu Office Online a umožňuje vám přistupovat k dokumentům Office jedním klepnutím myši.

Chcete-li v Google Chrome používat funkci drag&drop, zaškrtněte políčko u volby Allow access to file URLs

V první řadě je třeba nainstalovat rozšíření Office Online z internetového obchodu Chrome. Po instalaci rozšíření zadejte do panelu Adresa internetového prohlížeče Google Chrome adresu chrome://extensions a na stránce, která se zobrazí, se přesuňte a úplně dolů, dokud nespatříte sekci pro doplněk Office Online. Pokud budete chtít nahrávat dokumenty na OneDrive z pevného disku pomocí technologie drag&drop, pak zaškrtněte políčko s volbou Allow access to file URLs.

Následně zavřete záložku se seznamem rozšíření poté klepněte na logo Office, které se nachází vedle panelu Adresa. Poté budete vyzvání, abyste se přihlásili pomocí svého účtu Microsoft. Pro přihlášení můžete použít jak zdarma dostupný účet Microsoft, tak účet firemní.

Když po přihlášení klepnete na logo Office, zobrazí se vám seznam naposledy prohlížených dokumentů. V horní části rozevíracího okna rovněž uvidíte možnosti pro vytvoření nového dokumentu pomocí Office Online. Rozšíření podporuje všechny základní typy souborů Office včetně dokumentů Word, Excel, PowerPoint, OneNote včetně relativně nového Sway. Rozšíření Office Online vám dále nabízí možnost otevřít v Office Online dokument, který je uložen buď v úložišti OneDrive, nebo na vašem pevném disku.

Pomocí rozšíření Office Online pro Google Chrome můžete velmi jednoduše přistupovat ke svým dokumentům Office

Kromě základních operací vám rozšíření Office Online umožní přetahovat pomocí technologie drag&drop soubory do internetového prohlížeče, což následně způsobí jejich automatické načtení na OneDrive (to ale pouze za předpokladu, že jste rozšíření předem nastavili podle pokynů výše).

Pokud se dále na nějaké internetové stránce objeví dokumenty ve formátu dokument Office (například nějaké výtahy z odborných textů či akademické texty), budou se i ty automaticky otevírat Office Online. Soubory ve formátu PDF se budou i nadále otevírat v nativním prohlížeči prohlížeče Google Chrome.

Je možné, že Microsoft časem dožene co se týče funkčnosti Google Chrome svým novým internetovým prohlížečem Edge, který je integrován do Windows 10. Nicméně prozatím se musíme my, kteří rádi pracujeme s Office Online, spokojit třeba právě s takovými rozšířeními jako je právě to, které popisujeme v tomto článku, které pomáhá integrovat řešení Microsoftu do aplikací třetích stran.

Byl pro vás článek přínosný?