Hlavní navigace

Jak proběhl Celosvětový den proti pirátství?

22. 10. 2008

Sdílet

Včera proběhl Celosvětový den proti pirátství, v rámci něhož Microsoft odstartoval novou vlnu vzdělávacích programů a projektů zaměřených na potlačení šířeníí nelegálního softwaru.

Softwarové pirátství v České republice


V České republice spolupracuje Microsoft na potírání softwarového pirátství například s Českou protipirátskou unií (ČPU), IFPI ČR, a je členem sdružení BSA. Spolu s Policí ČR a Ministerstvem vnitra se Microsoft také podílí na prevenci softwarového pirátství.

Jedny z posledních objasněných případů softwarového pirátství pocházejí z Příbrami, Olomouce a Ústeckého kraje. V Příbrami vydal Okresní soud rozsudek proti 24 letému technikovi společnosti zabývající se distribucí výpočetní techniky. V průběhu vyšetřování bylo prokázáno, že tento technik v rámci podnikání neoprávněně užíval různé počítačové programy, a dále, že neoprávněně zhotovoval kopie počítačových programů Windows XP a Microsoft Office, které pak prodával buď v obchodě svého zaměstnavatele, nebo prostřednictvím internetu. Obžalovaný byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody ve výši 6 měsíců s odkladem výkonu trestu na zkušební dobu 3 let. Soud také rozhodl o zabavení dvou počítačů a dalšího hardwarového vybavení obžalovaného.

V druhém případě vydal Okresní soud v Olomouci trestní příkaz proti 33letému muži, který prostřednictvím internetu nabízel a dodával neoprávněně zhotovené kopie různých počítačových programu včetně programů společnosti Microsoft, čímž způsobil společnosti Microsoft škodu ve výši téměř 45 000 Kč. Obžalovaný muž byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody ve výši 6 měsíců s odkladem výkonu trestu na zkušební dobu 2 let. 



Největší škodu v poslední době pak odhalily koordinované prohlídky ve dvou vzájemně propojených společnostech v Ústeckém kraji v září tohoto roku. Policie ČR provedla prohlídku nebytových prostor v rámci níž došlo k ohledání 12 počítačů užívaných pro podnikatelskou činnost. Předběžné výsledky vyhodnocení policejní prohlídky nasvědčují neoprávněnému užívání počítačových programů společnosti Microsoft ve značném rozsahu. Předběžná výše škody byla vyčíslena téměř na 350 000 Kč.

Celosvětový den proti pirátství

Celosvětový den proti pirátství v průběhu 24 hodin představil širokou škálu projektů, aktivit a právních kroků, které v boji proti pirátství probíhají po celém světě vždy s důrazem na místní podmínky a právní prostředí.  Microsoft se například dohodl na spolupráci s Hospodářskou komorou Brazílie při tvorbě blogu věnovaného pracovníkům ve vzdělávání s cílem zvýšit jejich povědomí o duševním vlastnictví a přenést takto získané znalosti o přínosech technologických inovací a negativních dopadech softwarového pirátství na jejich studenty a žáky. V Turecku Microsoft po dohodě s tamním ministerstvem spravedlnosti zajistí vzdělávání v oblasti internetové kriminality a jejích dopadů, ve stejné zemi Microsoft spustil také kampaň „Získej to pravé“ s cílem nabídnout tamním zákazníkům možnost snadného ověření pravosti jejich softwaru.

V Číně potom Microsoft vyjádřil uznání tamním orgánům za nedávné odsouzení dvou podvodníků, kteří zneužívali licenční program Microsoft Open License a prodávali aplikace bez řádné licence nic netušícím zákazníkům. V Itálii Microsoft zahájil zaměstnanecký protipirátský program, jeho cílem je šířit neformální cestou informace o výhodách legálního softwaru a rizicích spojených s používáním pirátských kopií a padělků mezi rodinnými příslušníky a přáteli zaměstnanců. Ve Spojených státech Microsoft v rámci boje proti nelegálnímu softwaru a snahy o ochranu svých obchodních partnerů a zákazníků podal v devíti státech unie celkem 20 žalob proti prodejcům, kteří čelí obvinění z prodeje osobních počítačů s předinstalovaným nelicencovaným nebo padělaným operačním systémem Microsoft Windows XP Pro a různými verzemi sady kancelářských aplikací Microsoft Office.

Ztráty způsobené softwarovým pirátstvím

Více než třetina počítačů na celém světě je vybavena nelicencovaným, pirátským nebo padělaným softwarem.  Ztráty, které softwarové pirátství působí poctivým firmám a uživatelům, jsou citelné. V roce 2007 dosáhly ztráty způsobené softwarovým pirátstvím po celém světě částky téměř 50 miliard dolarů.* Technologický pokrok paradoxně rozšiřuje možnosti kriminálních organizací vyrábět a distribuovat padělky. Roste tak nebezpečí, které softwarové pirátství  a výroba padělků představuje pro duševní vlastnictví a budoucnost inovací.

- - Jan Mazal

Byl pro vás článek přínosný?