Hlavní navigace

Jak psát speciální znaky pomocí Altu či knihovny symbolů - 2.díl

28. 4. 2020

Sdílet

 Autor: (c) Khen Gan Toh -- Fotolia.com
Stačí několik klepnutí myší a můžete si vybírat ze stovek speciálních znaků, ať se jedná o nejrůznější druhy odrážek, nebo ikonek.

Předcházející díl

 

Textový procesor Microsoft Word používá stejně jako všechny programy, které nějakým způsobem pracují s textem, číselné kódy označované zkratkou ASCII (American Standard Code for Information Interchange). Svůj kód má každý alfanumerický znak, číslo i speciální znak. Tyto kódy a jim odpovídající znaky se jeden po druhém dají vkládat pomocí klávesové zkratky Alt + kód ASCII (číslo) napsané na numerické klávesnici (čísla v první řadě alfanumerické klávesnice nefungují), popřípadě je možné použít knihovnu symbolů.

Pro častější psaní většího počtu znaků zkuste použít raději kódy ASCII

Je zřejmé, že pokud potřebujete nějaký symbol psát třeba čtyřicetkrát za den, pak je daleko rychlejší použít klávesovou zkratku Alt + „kód ASCII“, konkrétně např. pro symbol copyrightu je při častějším používání daleko rychlejší použít klávesovou zkratku Alt + 0169.

Kódy ASCII ovšem můžete použít i v jiných případech, například kvůli omezené dostupnosti znaku nebo pokud máte na klávesnici nějakou klávesu poškozenou. Některé znaky ani v knihovně symbolů nenajdete, protože je jednoduše vámi používané fonty nepodporují. A co dělat třeba v případě, když máte na klávesnici poškozeny nějaké klávesy – konkrétně třeba klávesa mezerníku (32) podle všeho často bývá na klávesnici první poškozenou, a tedy nefunkční klávesou (Alt + 032).

Tabulka speciálních znaků

Tabulky s kódy ASCII a symboly najdete na Internetu na celé řadě internetových stránek. My v tuto chvíli uvedeme jen dvě, které jsme navštívili: ascii-code.com a internetovou stránku obsahující jak speciální znaky, tak jim odpovídající klávesové zkratky Alt + „kód ASCII“. Pokud budete psát speciální znaky a symboly pomocí klávesové zkratky Alt + „kód ASCII“, nezapomeňte nejprve stisknout a držet klávesu Alt a ještě předtím, než začnete psát vlastní kód ASCII, nezapomeňte stisknout klávesu 0. Konkrétně tedy při psaní znaku copyrightu, který má kód ASII roven číslu 169, musíte zadat číslo 0169 (tedy číslo z rozsahu od 0 do 255).

Někde okolo kódu ASCII rovného 256 již můžete počáteční nulu v kódu ASCII vynechat. Ostatně můžete to vyzkoušet sami, když jednou zadáte kód ASCII s nulou a podruhé s nulou. Když například použijete klávesovou zkratku Alt + 0251 = û (malé písmeno u s půlkruhem), zatímco Alt + 251 = √ (znak pro druhou odmocninu). Takto můžete pokračovat až do čísla 256, u něhož dostanete stejný znak jak pro kód 256, tak pro kód 0256 (v obou případech dostanete znak Ā).

Tabulka speciálních znaků - pokračování

Kromě znaků na klávesnici najdete v tabulce ASCII i kódy pro písmena řecké a latinské abecedy znaky s nejrůznější diakritikou, symboly pro výslovnost různých písmen abecedy, a také matematické symboly, jako je například dělení nebo odmocňování. Najdete zde i symboly pro označení světových měn a spoustu dalšího. Ze symbolů jsou však jednoznačně nejlepší symboly v podobě obrázků a ikonek.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?