Hlavní navigace

Jak psát speciální znaky pomocí Altu či knihovny symbolů - 7.díl

3. 5. 2020

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
Stačí několik klepnutí myší a můžete si vybírat ze stovek speciálních znaků, ať se jedná o nejrůznější druhy odrážek, nebo ikonek.

Předcházející díl

 

Textový procesor Microsoft Word používá stejně jako všechny programy, které nějakým způsobem pracují s textem, číselné kódy označované zkratkou ASCII (American Standard Code for Information Interchange). Svůj kód má každý alfanumerický znak, číslo i speciální znak. Tyto kódy a jim odpovídající znaky se jeden po druhém dají vkládat pomocí klávesové zkratky Alt + kód ASCII (číslo) napsané na numerické klávesnici (čísla v první řadě alfanumerické klávesnice nefungují), popřípadě je možné použít knihovnu symbolů.

Vyhledávání a instalace nových symbolů – pokračování

Jakmile máte font ve složce Windows\Fonts, můžete jej otestovat. Spusťte program Word, otevřete v něm nový soubor a klepněte do nabídky Vložení > Symbol, přesuňte se na nově nainstalovaný font, vyberte některý ze symbolů a následně stiskněte tlačítko Vložit. Povšimněte si v okně vpravo dole kódu tohoto symbolu. Tento kód následně můžete použít pro vkládání tohoto symbolu pomocí klávesové zkratky Alt + číslo (kód) znaku. Pokud by se vám tímto způsobem nedařilo kód vložit, pak se vraťte k odstavci „Znaky ASCII v desítkové soustavě, znaky ASCII v šestnáctkové soustavě nebo Unicode“ uvedenému výše.

Tipy: Pokud ve svém dokumentu potřebujete používat hodně matematických symbolů, jako jsou zlomky, odmocniny atd., pak použijte symbolové fonty MS Special Reference. Symboly vhodné pro podnikání nebo pro práci v kanceláři zase najdete v symbolových fontech Computer, popř. Office Dingbat – tyto fonty získáte na již zmiňovaném webu 1001 Fonts. Další symbolové fonty obsahující třeba znakovou řeč nebo noty najdete v sekci Symbol v symbolech Dingbat nacházejících se opět na webu 1001 Fonts.

Je možné symboly v podobě ikonek převést na vektorový obrázek?

Ano, je to možné! Právě tato skvělá možnost dává takovým „klipartům“ úplně nový smysl, zvláště když si celá řada autorů klipartů nechává za svá díla platit. Pokud vlastníte program Corel Draw, Illustrator, InDesign nebo Photoshop, pak v nich můžete jakýkoliv symbol v podobě ikonky převést na vektorový obrázek, což znamená, že tímto způsobem získáte obrázek, který můžete upravovat a měnit u něj velikost, aniž by docházel ke snížení kvality takového obrázku (například rozmazáváním, jak je tomu u obrázků rastrových).

 

 

Byl pro vás článek přínosný?