Hlavní navigace

Jak se bránit virům, spamu a spyware

1. 4. 2006

Sdílet

Nebýt na internetu je dnes jako nebýt u počítače. Jenže podobně jako při jízdě autem po silnicích podstupujete ri...


Nebýt na internetu je dnes jako nebýt u počítače. Jenže podobně jako při jízdě autem po silnicích podstupujete riziko nehody, vystavujete se na internetu nepříjemnostem a nebezpečí ztrát ve chvíli, jakmile se k němu připojíte. A stejně jako můžete rizika při jízdě autem omezit opatrnou jízdou a bezpečnostní výbavou, existují i pro práci s internetem účinné nástroje a pravidla bezpečného chování. Internetoví podvodníci z vás rafinovaně lákají přístupová hesla a čísla karet, umí přesměrovat vaše připojení na stokrát dražšího poskytovatele, jiní vás zahlcují záplavou nabídek pochybného zboží v podobě e-mailů nebo samovolně vyskakujících oken. Mnohé stránky skrytě instalují prográmky pro sledování vaší aktivity, aby vám mohly nabízet cílenou reklamu. Hackerům může váš nechráněný počítač (spolu s tisíci dalších) posloužit jako základna pro rozsáhlý útok na důležitější cíle. Jejich neblahé aktivity se mohou projevit přinejmenším zpomalením počítače či internetového připojení, zvýšenými účty či přímou ztrátou peněz nebo zcizením i zničením vašich dat.
Přitom se lze bránit! Kniha vám ukáže, jak chránit počítač správným výběrem a použitím antiviru, aktualizacemi OS, jak zamezit neoprávněnému přístupu pomocí firewallu, jak se vyhnout problémům ve Windows XP pomocí Service Packu 2, desetitisícovým účtům za internet kvůli dialerům, záplavě nevyžádané pošty, jak odstranit spyware a adware, jak používat bezpečně hesla a jak je mohou crackeři odhalit, jak rozeznat nedůvěryhodné stránky a zprávy.
Je napsaná tak, aby jí plně porozuměl každý uživatel. Místo technických principů a odborného slovníku přibližuje hrozící situace fiktivní uživatel a jejich řešení doprovází popis jednotlivých kroků s vyobrazením podstatných obrazovek a nastavení. Jakub Lohniský se zabývá moderními technologiemi, reklamou a komunikacemi. Publikoval množství článků a je autorem řady knih. Rostislav Kocman pracoval jako odborný redaktor počítačových časopisů, je autorem knih 444 tipů triků pro mobil, Duhové stránky Internetu a více než 1 300 odborných článků.



Autoři: Rostislav Kocman, Jakub Lohniský
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 148
Doporučená cena:
139 Kč

Mistrovství v jazyce Assembler

Assembler už není synonymem pro programování v systému MS-DOS. S nástupem Windows se programování v jazyce blízkém počítačovému stroji stalo základní alternativou i pro tyto systémy. Kniha ruského autora v amerických službách vám ukáže, že navzdory častým obavám není programování v jazyce Assembler o nic složitější než psaní programů v C a C++, přičemž kód v Assembleru je kompaktnější a běží rychleji. Dává vyniknout algoritmické obratnosti programátora a schopnostem, které se v jazycích vyšší úrovně ztrácejí.
Autorovi se podařilo revidovat a zdokonalit dostupné materiály o programování v jazyce Assembler pro Windows. Problematiku vysvětluje krok za krokem, od základních principů a nástrojů až po sofistikované techniky a metody, které lze označit jako reverzní inženýrství. Zájemce z řad profesionálních programátorů, studentů i nadšenců po novém rozměru programování tedy uvede skutečně do hloubky problematiky Assembleru a připraví je na řešení i složitých úloh nejrůznějšího typu, včetně tvorby dynamických knihoven, služeb, ovladačů zařízení, systémového a síťového programování či zpracování souborů.
S knihou mimo jiné poznáte základy 32bitového programování ve Windows, předávání parametrů zásobníkem a kódování textu, použití kompilátorů MASM32 a TASM32, tvorbu konzolových programů a práci s grafikou, programy využívající zdroje, práci s FAT32 a NTFS, struktury, volání funkcí, makrodefinice, direktivy a konstrukty, podrobný popis funkce CreateFile pro správu souborů, využití multitaskingu, připojování k síťovým zařízením a správu socketů, použití Assembleru v rámci C či C++ a volání funkcí API, kompletní přehled debuggerů a disassemblerů a práce s nimi, analýzu a optimalizaci kódu, opravu spustitelných souborů, ovladače VxD a ovladače pracujících v režimu jádra.
Výklad zohledňuje i nové vlastnosti a funkce Windows 2000, XP nebo Server 2003. Zdrojový kód ukázkek byl testován na Windows NT na počítačích s procesory Pentium. Použity byly kompilátory Microsoft Assembler a Turbo Assembler.



Autor:
Vlad Pirogov
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 632
Doporučená cena:
890 Kč

Autor článku