Hlavní navigace

Jak se navždy zbavit rozhraní Metro ve Windows 8 - 1. díl

3. 3. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Ve světě překypujícím tablety a dotykovými obrazovkami má rozhodnutí Microsoftu osadit Windows 8 moderním rozhraním (dříve známým jako Metro) velký smysl – pro Microsoft.

Jestliže jste ale standardním uživatelem Windows (tedy takovým, který nepoužívá tablet ani dotykovou obrazovku), je pro vás zaměření systému na „Živé dlaždice“ a mobilo-centrické aplikace asi spíše frustrací než funkcí. Docela otravné je, že Windows 8 nabízí mnoho záludných způsobů, jak vás dostat z plochy a vyhodit vás na oné pohyblivé, zářivé obrazovce Start.

Windows 8 a jejich kontroverzní rozhraní budou v nejbližších letech předinstalovány na prakticky každém prodaném počítači. Ale nebojte se! Jste-li zvyklí na klasickou plochu, nemusíte se učit milovat dlaždice.

My vám totiž nabízíme průvodce krok za krokem, s jehož pomocí se můžete moderního rozhraní ze systému Windows 8 navždy zbavit. Jakmile se vám to podaří, můžete mít „osmičky“ dokonce ještě raději než „sedmičky“.

Příprava

Google Chrome logo

Vezmeme-li v úvahu hluboké zakořenění moderního rozhraní v systému, není žádný div, že přetnutí šňůry, která tento prvek s osmičkami váže, není jednorázovým procesem. Každý významnější program, který asi budete potřebovat pro každodenní práci – od aplikace Mail před Messaging (zasílání zpráv) po Video – se vám většinou zobrazí spíše ve formě „moderní aplikace“ než jako plnohodnotný desktopový software. To znamená, že předtím, než moderní rozhraní odstraníte, budete muset pro tyto standardně dodávané aplikace najít klasickou alternativu .

Vaše směska programů se bude od té naší bezesporu lišit. Nám ke štěstí stačí Thunderbird, bezplatný e-mailový klient, po jehož instalaci se budete moci s klidným svědomím zbavit aplikace Windows 8 Mail; Digsby, všestranný IM klient, který spolupracuje s hojnými chatovacími službami (na rozdíl od aplikace Windows 8 Messaging); nahrazení aplikace Windows 8 Music je v Česku poměrně komplikované, neboť u nás bohužel nefunguje skvělá službe Spotify. My jako alternativu doporučujeme Grooveshark. Moderní SkyDrive je možno nahradit desktopovým softwarem stejného názvu, který je na rozdíl od prvního mnohem flexibilnější. Jako prohlížeč využijte Google Chrome nebo Mozilla Firefox; pokud preferujete Internet Explorer, samozřejmě existuje i jeho deskopová verze. Jestliže na vašem stroji s Windows 8 chcete přehrávat DVD – což je něco, co Windows Media Player ve standardním nastavení nezvládá – doporučujeme stáhnout společně s výše uvedenými programy také VLC.

Jakmile si poskládáte pořádnou zásobu desktopových programů, budete nejspíše chtít mít ty nejpoužívanější ihned k dispozici (Windows 8 totiž chybí tlačítko Start). Jedním z možných přístupů je zaplnění plochy zástupci, my však preferujeme ikony programů připínat na Hlavní panel. Stačí pravým tlačítkem kliknout na Připnout k hlavnímu panelu. Stejný trik můžete použít i pro ikonu ovládacích panelů.

 

CS24

V dalším díle si povíme, jak změnit výchozí programy a nahradit vyhledávání a nabídku Start.

Pokračování