Hlavní navigace

Jak se vyvarovat běžných chyb při stavbě PC - 3. díl

19. 12. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Jen máloco dokáže člověka tak nadchnout jako stavba vlastního počítače. Tvorba plně funkčního stroje z jednotlivých částí je určena pro lidi kreativní a alespoň průměrně technicky zdatné.

Předchozí díl

Příprava základní desky

Teď přichází ta pravá zábava. Je čas vyhrnout si rukávy a – zastavte. Ne, vážně. Než nainstalujete první komponentu nebo cokoliv jiného, vezměte štítek se vstupy a výstupy vaší základní desky – což je kryt pro porty v zadní části počítače – a právě teď jej nainstalujte do skříně. Jestliže na něj zapomenete, budete muset později rozebrat celý vnitřek skříně, abyste to mohli napravit, a to je opravdu časově náročná záležitost.

I/O štítek

Pokud jde o hlavní součástky, je CPU srdcem vašeho počítače a proto byste jej měli nainstalovat jako první. Jde o poměrně přímočarý proces; jen se před instalací ujistěte, že jsou jak procesor, tak patice, do níž jej umísťujete, čisté. A prosím hlavně jemně!

Máte hotovo? Pak je dalším přirozeným krokem instalace chladiče procesoru. Ale zadržte! Jestliže používáte zvlášť koupený model, a tedy ne standardní chladič, který Intel nebo AMD přibalují ke svým CPU, pak do desky nejdříve vložte paměť RAM. Velký chladič může ztížit následné vkládání „ramky“ do paměťových slotů.

Kingston HyperX

Nejběžnější chybou při instalaci paměti RAM je prostě nečtení manuálu. Preferuje vaše základní deska dvou-, čtyř- nebo snad tříkanálové paměťové konfigurace? Také umístění jednotlivých kusů paměti do správných slotů určených výrobcem je velice důležité. Jestliže nevěnujete dost času přípravě a čtení, může váš počítač skončit s jednokanálovou konfigurací, což výrazně snižuje výkon.

RAM na správném místě? Výborně, teď je čas na chladič.

Instalace chladiče vás opět dostává před menší problém. Samotný větrák chladiče, jehož účelem je odvádět přebytečné teplo od procesoru, je umístěn na procesoru, přičemž mezi ním a procesorem se nachází tenoučká vrstvička teplovodivé pasty. Některé chladiče, včetně standardních modeů dodávaných s AMD a Intelem, na sobě tuto pastu mají aplikovánu předem. Na druhou stranu většina zvlášť koupených chladičů ji nemá, a proto musíte použít svou vlastní.

Použijete-li příliš mnoho nebo naopak příliš málo teplovodivé pasty, může se stát, že u vašeho stroje dříve či později dojde ke komplikacím s chlazením. Pro nejlepší výsledky kápněte množství pasty zhruba o velikosti hrášku do středu procesoru. A nezapomeňte před instalací oddělat ochrannou fólii ze zvlášť zakoupených chladičů!

Teplovodivá pasta procesor chladič

CS24

A když už jsme u toho... jestliže používáte dokoupený chladič s věžovou konstrukcí, jr nutné nasměrovat větráčky chladiče tak, aby směřovaly k „výdechovým“ větrákům umístěným v zadní nebo horní části skříně. Určitě nechcete, aby všechen ten horký vzduch vanul sem a tam uvnitř skříně – nebo v horším případě přímo foukal na vaši drahou grafickou kartu.

Pokračování