Hlavní navigace

Jak si Microsoft Surface vede v porovnání s konkurenčními tablety - 1.díl

27. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Microsoft/Techhive.com
Tablet Surface od Microsoftu přistává do stále více přeplněného a rozmanitého trhu s tablety, jež se vyznačuje roztříštěným ekosystémem pro aplikace a širokou škálou velikostí a cen a jemuž současně kraluje Apple iPad.

S procesorem ARM a cenou 499 dolarů bude Surface s Windows RT v této škále umístěn jako přímá konkurence iPadu a spousty devíti a desetipalcových tabletů s Androidem.

Tablet s hořčíkovým tělem je jasnou vlajkovou lodí Microsoftu, hrdinné zařízení, které bylo vytvořeno k tomu, aby ukazovalo to nejlepší z operačního systému Windows RT založeného na Windows 8. Je také dostihovým koněm Microsoftu jako celku. Jde o první hardware s Windows, které Microsoft vypouští do oběhu.

Jak si tedy Surface vede? Podívejme se na to.

Procesor a paměť

Surface s Windows RT (dále jen Surface RT) si notuje s velkou většinou svých konkurentů, kteří také spoléhají na procesory na bázi ARM Cortex. Surface RT je poháněn čtyřjádrovým procesorem Nvidia Tegra 3 s frekvencí 1,4 GHz. Podobné Tegra 3 procesory jsou v mnoha vedoucích tabletech s Androidem, a dokonce i vlastní procesor Applu v iPadu má své kořeny v ARM architektuře.

Surface RT však oplývá větší pamětí než jeho rivalové. Má jí 2 GB v porovnání se standardním 1 GB, který je k dispozici u většiny konkurence. Nvidia říká, že všechny systémy s Windows RT založené na Tegra 3 procesoru budou v prodeji s 2 GB RAM. Tato paměť navíc může být klíčová pro rozhodnutí zákazníků. Nvidia a další výrobci čipů tvrdí, že systémová paměť navíc může pomoci multitaskingu, stejně jako na grafiku náročným aplikacím, jako jsou třeba hry. (A operační systém Microsoftu již nyní v multitaskingu všechny ostatní systémy převyšuje.) Snapdragon S4 Pro od Qualcommu, jenž byl nedávno představen, si o 2 GB v tabletu přímo říká, nicméně žádný tablet založený na této platformě zatím není v prodeji.

Jak bude porovnatelný výkon Surface RT, to zatím zůstává ve hvězdách. A výsledky porovnávání, ať už budou jakékoliv, budou nejvíce vypovídat o nejnovějších „oknech“ od Microsoftu a o tom, jestli je tento operační systém připraven využít potenciál hardwaru.

Poznámka stranou: Svou cenou bude Surface RT konkurovat i Windows 8 tabletům založeným na x86 procesoru Atom „Clover Trail“ od Intelu, jako je například Acer Iconia W510. W510 také začíná na 500 dolarech, ovšem nabízí plnou verzi Windows (včetně desktop režimu) a zpětnou kompatibilitu s existujícími aplikacemi Windows, které mohou běžet v desktopu Windows 8. Nezávisle na porovnání hardwaru si tak cestu k tabletu s Windows vyberete podle toho, co od systému očekáváte a co chcete s tabletem dělat. Plná verze systému Windows 8 může být dostatečným důvodem k preferenci „atomového“ modelu před ARM Windows RT modelem.

Úložiště

Úložiště na Surface RT začíná na 32 GB. To je dvojnásobek toho, s čím přichází většína „androidích“ tabletů ve stejné cenové relaci. Dvěma výjimkami jsou Asus Transformer Pad Infinity TF700 a Acer Iconia Tab A700, které jsou v základním 32GB modelu prodávány za 500, respektive 450 dolarů.

V předprodeji, který se nás sice netýká, ale například sousedního Německa ano, přichází Surface RT i v 64GB verzi, která obsahuje i jinak příplatkovou klávesnici Touch Cover. Celková cena je 699 dolarů (nebo 679 euro, byť se takový přepočet může zdát trochu zvláštní). Každopádně samotná klávesnice vychází jinak v dolarech úplně stejně jako v eurech (kolem 120 USD).

Porty

Surface RT je vybaven vestavěným USB 2.0 portem, nezbytným doplňkem pro připojení externích zařízení na ukládání dat a periférií. Žádný současný Android tablet nemá USB port v plné velikosti přímo na sobě; namísto toho je tento konektor k dispozici pouze přes rozšiřovací kabel nebo dokovací stanici.

Největším zklamáním je u Surface uvedení slotu na MicroSD kartu namísto slotu na SD karty v plné velikosti, jaký má třeba Toshiba Excite 10.1. Podpora velkých SD karet by se hodila, neboť by s ní tablet nabídl jednoduchý způsob prohlížení obsahu například z fotoaparátu. MicroSD slot je však lepší jako žádný slot. Jeho přítomnost zvyšuje konkurenceschopnost Surface RT vůči „androidím“ tabletům, z nichž většina je taktéž vybavena MicroSD slotem.

Špatný je taktéž video výstup, který pro odesílání HD videa kamkoliv jinam vyžaduje speciální kabel, jenž si budete muset zakoupit zvlášť. Microsoft zde využívá stejný přístup jako Apple, ovšem spousta konkurence s Androidem je vybavena nějakým HDMI portem přímo na těle tabletu.

 

V druhé části wokrshopu se zaměříme na velikost i rozlišení displeje, celkový design, hmotnost a dodáme několik informací závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?