Hlavní navigace

Jak si Microsoft Surface vede v porovnání s konkurenčními tablety - 2. díl

28. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © PinkShot - Fotolia.com
V druhém díle se podíváme na velikost i rozlišení displeje, celkový design, hmotnost a dodáme několik informací závěrem.

Velikost obrazovky

Surface RT má 10,6palcový displej. To je skoro o palec větší než 9,7palcový Apple iPad, a o půl palce větší než typický 10,1palcový Android tablet. Kindle Fire HD 8.9“ má, jak už jeho název napovídá, 8,9palcový displej, zatímco Nook HD+ od Barnes & Noble disponuje displejem jen o desetinu palce větším.

Ten extra kousek obrazovky je opravdu užitečný. Jedním z důvodů je i podpora „Snap“ multitaskingu u jakékoliv aplikace, což neumožňuje ani Apple iOS, ani Google Android; taková flexibilita se spíše blíží plnohodnotnému desktopu či notebooku. Dalším důvodem je praktičnost tohoto kousku navíc pro tvůrce obsahu. Je zde větší světlá výška například pro psaní dokumentu či editaci prezentace či videa. V tomto ohledu Surface v pozitivním slova smyslu vybočuje. Navíc Surface RT obsahuje i v základním provedení kancelářský balík Office Home and Student 2013 RT, který obsahuje Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Tento balík posunuje Microsoft opět o kousek před jeho konkurenty.

Rozlišení a displej

Rozlišení displeje u Surface RT je 1 366 x 768 pixelů, což v přepočtu znamená 148 ppi. Na úrovni hustoty pixelů tak nemůže novinka konkurovat Retina displeji iPadu (2 048 x 1 536 pixelů, 264 ppi) ani obrazovkým 10,1palcových tabletů s Androidem, jako je Transformer Pad Infinity TF700 a Iconia Tab A700 (každý z nich má rozlišení 1 920 x 1 200 a 224 ppi). Dokonce i tablety s upravenou verzí Androidu mají lepší rozlišení: Nook HD+ disponuje 1 920 x 1 280 pixely (257 ppi), zatímco Amazon Kindle Fire HD 8.9“ má 1 920 x 1 200 pixelů (254 ppi). Ve skutečnosti je hustota pixelů u Surface srovnatelná s průměrným 10,1palcovým Androidem, který disponuje rozlišením pouhých 1 280 x 800 pixelů (149 ppi).

Budou rozdíly v počtu a hustotě pixelů velkým rozdílem v každodenním používání? To je těžké říci pouze ze specifikací. Viděli jsme mnoho podstatných rozdílů mezi tablety, a běžně – ale ne výlučně – znamenala vyšší hustota pixelů jemnější a čistější text. V tomto kontextu Microsoft řekl, že jeho technologie zobrazování fontů ClearType rozdíly v hustotě pixelů vyrovná. Výsledky zatím nemůžeme posuzovat, neboť se nám Surface RT zatím nedostal do rukou.

Surface RT patří mezi tablety, které využívají technologie Optical Bonding. Tato technologie eliminuje protivnou vzduchovou kapsu mezi obrazovkou a sklem, což v důsledku vylepšuje čistotu textu a kontrast, zvyšuje úhel pohledu a snižuje záření obrazovky. Bonding má za následek lepší vizuální zážitek a dosahuje významného zlepšení v porovnání s displeji, které tímto prvkem nedisponují. Bonding chybí iPadu i většině tabletů s Androidem. Technologie Optical Bonding využívá kromě Surface už jen Acer Iconia Tab A700, Amazon Kindle Fire HD 8,9“, Asus Transformer Pad Infinity, Barnes & Noble Nook HD+, Google Nexus 7 a Toshiba Excite 7.7.

Celkový design

Microsoft konečně zveřejnil ony výjimečné fyzické rozměry Surface, které jsou víceméně srovnatelné s konkurencí. Tloušťka Surface RT je asi 9,3 milimetru, což je menší číslo než u většiny konkurence a v podstatě shodné jako u iPadu.

Za zmínku stojí unikátní a přitažlivý design Surface v porovnání s ostatními tablety. Jeho součástí je komfortně tvarovaný okraj, u nějž bylo myšleno na ergonomii; vyvážené uspořádání interních komponent, díky němuž je Surface pocitově lehčí; a vestavěný podstavec, který umožňuje Surface pohodlně používat v různých situacích. Žádný jiný tablet vestavěný podstavec nemá, u konkurence si musíte pomoci příslušenstvím a dokovacími stanicemi.

Hmotnost

Přestože Surface RT je srovnatelný s konkurencí, pokud jde o fyzické rozměry, hmotnost je trochu někde jinde. Podle Microsoftu bude Surface RT vážit asi 676 gramů, což je o 24 gramů více než hmotnost iPadu v základním provedení, což je opravdu malý rozdíl. Za zmínku však stojí, že iPad letos přibral, zatímco „androidí“ tablety jdou opačnou cestou.

Surface RT bude o asi o 80 gramů těžší než Toshiba Excite 10 či Asus Transformer Pad Infinity. A je výrazně těžší v porovnání s o něco menším Nookem HD+ (ten má 515 gramů), a Amazonem Kindle Fire HD 8.9“ (567 gramů). Surface RT bude jistě přenosný, ale nebude to tablet příliš vhodný pro použití jednou rukou.

Závěrem

Specifikace jsou nakonec jen jednou stranou mince. Tou druhou, důležitější je, jak si bude Surface vést v porovnání s konkurencí ve chvíli, kdy jej dostaneme do rukou.

Byl pro vás článek přínosný?