Hlavní navigace

Jak si zabezpečit PC a nezbláznit se z toho - 4. díl

28. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
Poslední díl našeho seriálu se týká šifrování pevných disků a dalších úložišť.

Předchozí díl

Zašifrujte své disky a úložiště

Zabezpečení e-mailu je sice skvělé, ale moc vám nepomůže, pokud se kdokoliv bez problémů dostane na váš počítač či externí disky. Tady přichází na řadu šifrování disků. Jedním z nejlepších nástrojů, které můžete pro tento účel využít, je open-source řešení TrueCrypt. V našem příkladu vám ukážeme, jak zašifrovat USB disk. Jakmile se vám tato metoda dostane pod kůži, pak už pro vás nebude problém zašifrovat celý pevný disk. (Postup šifrování disku není příliš odlišný, zahrnuje však několik kroků navíc.)

TrueCrypt

Takže: nejprve si stáhněte a nainstalujte TrueCrypt, a poté vezměte USB disk, který chcete zašifrovat. Zapněte TrueCrypt a klikněte na tlačítko Create Volume (Vytvořit jednotku) v hlavním okně aplikace. Na další obrazovce zvolte možnost Encrypt a non-system partition/drive (Šifrovat nesystémový oddíl/disk) a klikněte na Next.

Ve třetím kroku vyberte Standard TrueCrypt volume (Standardní jednotka TrueCrypt) a klikněte na Next.

Nyní musíte najít jednotku pro šifrování. Klikněte na Select Device (Zvolit zařízení) a vyskočí na vás trochu děsivé okno se seznamem všech ukládacích zařízení připojených k vašemu PC. Může to vypadat mírně zmateně, koncentrujte se však jen na řadu napravo, která ukazuje objemovou kapacitu každého disku. Takto si nespletete svůj 1TB externí disk se 4GB USB „flashkou“.

TrueCrypt

V našem případě hledáme 2GB flashdisk umístěný vespod seznamu. Jamile disk vyberete, klikněte na OK a potom Next. Nyní chce TrueCrypt vědět, jakým způsobem byste chtěli vytvořit své šifrované úložiště. Ve výchozím nastavení by vám měl ukazovat větu Create encrypted volume and format it (Vytvořit šifrovanou jednotku a naformátovat ji). Tento krok vymaže všechna data na vašem USB disku.

Dále vám TrueCrypt ukáže možnosti šifrovacích a hashovacích algoritmů pro vaše uzamčené zařízení. Bez problémů si zde vystačíte s výchozím nastavením. Poslední menu vám ukáže velikost úložiště USB disku. Pokud se tato velikost rozumně blíží velikosti USB disku v nešifrovaném provedení, klikněte opět na Next.

Nyní je čas pro tvorbu hesla. Jestliže si zvolíte heslo s délkou ménší než 20 znaků, bude vás TrueCrypt varovat, že není bezpečné. Pokud chcete, můžete použít heslo o 20 znacích (aneb dobrovolnosti se meze nekladou), ale opravdu se s ním chcete vypisovat pokaždé, když daný USB disk vložíte do počítače? Asi ne.

Konečně jsme se dostali k poslednímu kroku, v rámci něhož začne TrueCrypt vytvářet náhodnou řadu čísel pro zašifrování vašeho zařízení. Co „nejnáhodněji“ po dobu několika vteřin pohybujte myší v okně, abyste softwaru pomohli v generování dat, a klikněte na Format (Naformátovat).

Po několika minutách se dočkáte vlastního šifrovaného disku.

Přidejte šifrovaný disk do systému

Nyní tedy máte svůj zašifrovaný USB disk, ovšem k tomu, abyste na něm mohli ukládat data, musíte jej přidat do počítače pomocí TrueCryptu. Běžte zpět na hlavní okno programu. Z hlavního menu nahoře vyberte Volumes > Select Device (Jednotky > Vybrat zařízení) a zde si vyberte svůj šifrovaný USB disk ze shodného technického okna, které jsme tu již měli dříve.

Jakmile máte hotovo, běžte zpět na hlavní okno a vyberte si jakékoliv z písmen pro označení disku, které se vám líbí. Může to být třeba X, W nebo Q, je to úplně jedno. Vyberte si zkrátka písmeno, které je volné, a klikněte na Mount (Přidat).

TrueCrypt se vás následně zeptá na heslo. A to je všechno. Nyní už můžete svou „truecryptovou“ jednotku používat dle libosti. Otevřete Průzkumníka Windows a používejte svůj USB disk jako úplně normální nešifrovanou jednotku.

Jediný rozdíl tkví v tom, že bez nainstalovaného TrueCryptu a svého hesla (předpokládáme, že se jedná o silné a originální heslo) je velice nepravděpodobné, že by byl někdo schopen získat vaše data na disku uložená.

Doveďte šifrování k dokonalosti

Jakmile jste si nastavili základní kryptografické prvky, můžete si rozšířit své znalosti a vyzkoušet pár pokročilých technik. Můžete se naučit, jak používat Gpg4win pro šifrování jednotlivých souborů či převádět šifrovací PGP klíče na druhý počítač. A co takhle vytvořit s TrueCryptem skrytý operační systém?

CS24

Kryptografie a digitální bezpečnost mohou být komplikované, pokud však porozumíte základům šifrovacích nástrojů, můžete pro ně nalézt spoustu různých zajímavých možností využití.

Zdroj: IDG News Service