Hlavní navigace

Jak správně vyměnit objektiv u zrcadlovky

20. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Techhive.com
Spousta majitelů digitálních zrcadlovek se přizná, že u svého fotoaparátu výjimečně mění objektiv – ne proto, že by vlastnili jenom jeden, ale spíše proto, že se bojí, aby se dovnitř fotoaparátu nedostal prach nebo špína.

Tato obava je odůvodněná – špína se může ukládat na snímači a znehodnotit vaše fotografie. Ovšem vyměnitelné objektivy jsou jedním ze základních důvodů, proč si zrcadlovky pořizujeme, a je škoda nevyužít jejich potenciálu, když už jsme do nich investovali tolik prostředků. Abychom vám ulehčili od vašich obav vůči přehazování objektivů, zejména venku a za pochodu, podívejme se na nejlepší techniku pro tuto činnost.

Jestliže necháte tělo fotoaparátu bez objektivu otevřené příliš dlouho, částečky prachu a špíny si vždycky najdou cestu dovnitř. Odstraňování prachu a dalších zamořujících látek ze zrcadla není zrovna triviální záležitost, takže byste měli být maximálně opatrní, ale zároveň byste neměli nechat strach z poškození vaší zrcadlovky zabránit vám vyměnit objektiv vždy, když to potřebujete.

Nejprve se připravíme na prohození objektivu. Zajistěte, aby oba objektivy, tedy jak ten, který je aktuálně na vašem fotoaparátu, tak ten, který chcete nasadit, měly pevně připojené krytky. Ztratili jste krytku před rokem na dovolené? Potom byste v žádném případě neměli odkládat její nahrazení. Nejen, že krytka chrání váš objektiv před ušpiněním, umazáním či dokonce poškrábáním, ale pomůže vám postavit objektiv bajonetem nahoru tak, aby byl připraven na rychlé prohození. Bez krytky se vám to nepovede. Náhradní krytku můžete koupit v jakémkoliv obchodu s fotoaparáty nebo online. Jediné, co musíte vědět, je průměr objektivu v milimetrech (který naleznete většinou na popisu objektivu v jeho přední části).

Postavte objektiv, který chcete připojit k fotoaparátu, na stabilní, rovný povrch přední částí dolů (bajonetem nahoru), často můžete využít i země, pokud není v okolí žádný jiný využitelný povrch. Nebojte se špíny. Profesionální fotografové vystavují své vybavení mnohem horším podmínkám, a jejich věci vydrží fungovat po mnoho let. Na daném objektivu uvolněte koncovou (bajonetovou) krytku, ale zcela ji neodstraňujte. (S trochou praxe tento krok zvládnete jednou rukou.) Tímto způsobem krytku odstraníte velmi rychle, přičemž můžete zároveň ochraňovat zadní sklo objektivu.

objektiv

Dále se ujistěte, že je váš fotoaparát vypnutý. Tento krok je důležitý, neboť odstřihne zdroj energie od snímače. Pokud byste nechali přístroj zapnutý, výsledný elektrický náboj by mohl přitahovat prach.

V této chvíli jste připraveni na přehození objektivů. Doporučujeme vám směřovat tělo přístroje objímkou na objektiv dolů (čili displejem nahoru). Držte tělo jednou rukou a uvolněte a odstraňte objektiv druhou rukou. Tím že přístroj směřujete směrem dolů, se vyvarujete toho, že by něco spadlo do otevřené objímky na objektiv. Někdy se vám tak dokonce může podařit odstranit špínu, která už ve fotoaparátu je z předchozích výměn.

výměna objektivu

Udržujte fotoaparát tak, aby směřoval dolů, a zároveň umístěte odstraňovaný objektiv na rovnou plochu vedle objektivu, který budete připojovat, taktéž přední krytkou dolů. Rychle odstraňte uvolněnou krytku z nového objektivu a nasaďte ji na objektiv starý. Neztrácejte čas jejím upevňováním – přikrytí odhaleného skla objektivu je pro tuto chvíli dostatečné. Potom zvedněte nový objektiv a připojte jej k tělu fotoaparátu.

Jakmile jste bezpečně zajistili nový objektiv, přišroubujte krytku k objektivu starému. Nyní můžete tento objektiv umístit do obalu na fotoaparát a začít fotit.

V průběhu tohoto procesu sice nemusíte spěchat jako šílenci, ale měli byste výměnu provést dostatečně briskně. S trochou praxe byste měli být schopni přehazovat objektivy tak, aby byl vnitřek těla přístroje úplně odhalen pouze na několik málo sekund.

výměna objektivu

Přehazování objektivů i tak nevyhnutelně povede k tomu, že ve vašem fotoaparátu přistane pár drobných částeček prachu. Zde se však nehroutí svět. I přes katastrofické scénáře, které jste mohli slyšet, toleruje fotoaparát trochu prachu, aniž by jej zobrazoval na výsledných snímcích. Ne každé smítko se bude zobrazovat jako černá skvrna na fotografii. Většina prachu, který se dostane do fotoaparátu, na snímači ani nepřistane – místo toho přistane tento prach na zrcadle, takže jej budete moci vidět při koukání do hledáčku. Senzor jej však nezaznamená. Vyčistěte zrcadlo čas od času opatrně fotografickým štětečkem nebo jej vyfoukejte balónkem a měli byste být bez problémů. Jestliže ale zaznamenáte smetí, které vytváří viditelné tečky na fotografiích, je čas vyčistit snímač. Buďto můžete vzít fotoaparát na vyčištění do vašeho fotografického obchodu nebo to možná zvládnete sami. Vyčištění objektivu vyjde většinou na pár stovek korun.

Byl pro vás článek přínosný?