Hlavní navigace

Jak umělá inteligence změní způsob, jakým používáme prohlížeč

1. 8. 2024

Sdílet

 Autor: PCWorld s využitím DALL-E
Váš oblíbený prohlížeč bude mít brzy nové funkce umělé inteligence postavené na asistenci uživateli.

Moderní webový prohlížeč je poměrně strohý a nijak zvlášť zajímavý. Vládne mu Google Chrome, technologie prohlížeče jako HTML a JavaScript se už léta nemění a aktualizace prohlížečů jsou častěji opravami chyb než novými funkcemi.

Ale brzy to bude o něco zajímavější.

Poslechněte si naše technopodcasty Přečtěte si také:

Poslechněte si naše technopodcasty

Generativní umělá inteligence přichází do všech webových prohlížečů. Prohlížeče Google Chrome, Microsoft Edge a další se snaží změnit způsob, jakým komunikujeme s webem, a využívají umělou inteligenci ke zkracování webových článků a zefektivnění prohlížení, uvedla Ritu Jyotiová, viceprezidentka skupiny pro infrastrukturu umělé inteligence ve společnosti IDC.

„Strategie spočívá v novém vynalezení webového vyhledávání a doufá, že nebudete muset načítat tucet karet prohlížeče a každou z nich pečlivě zkoumat, abyste našli potřebné informace,“ řekla.

Od počátků webu vyhledáváme obsah tak, že vybíráme ze seznamu odkazů. Nyní máme chatboty/virtuální agenty poháněné genAI, kteří rozumí otázkám v jednoduchém jazyce a vracejí přímé odpovědi. Tito asistenti s umělou inteligencí nám také mohou pomáhat psát a zpřesňovat text, shrnovat webové stránky, překládat z jiných jazyků a podobně.

Nové čipy umožňují (určité) zpracování AI v počítači

To vše je možné díky pokroku výrobců čipů. Jak Intel, tak AMD představily novou generaci procesorů pro stolní počítače, notebooky a dokonce i mobilní zařízení, které obsahují koprocesory pro neuronové sítě, stejně jako Apple s vlastním křemíkem a Qualcomm, který se snaží proniknout do oblasti stolních počítačů/klientů s řadou procesorů Snapdragon X.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Myšlenka je taková, že počítače vybavené těmito neuronovými procesory (NPU) budou schopny zpracovávat některé úlohy genAI, například interakci s chatboty, jako je ChatGPT, přímo na počítači. V současné době je většina úloh AI založena na cloudu.

„Na NPU mají 40 TOPS (bilionů operací za sekundu), což je pro inferenci ChatGPT dostačující. Předchozí snahy měly hluboko pod 20 TOPS a nebyly adekvátní,“ řekl Rob Enderle, hlavní analytik společnosti The Enderle Group.

Současný špičkový procesor společnosti Intel (generace Meteor Lake) má přibližně 34 TOPS napříč CPU, GPU a NPU a jeho nadcházející generace Lunar Lake bude mít maximální hodnotu 50 TOPS, zatímco AMD Ryzen PRO 8000 má 39 TOPS a Qualcomm Snapdragon X Elite má 45 TOPS.

Enderle říká, že vzhledem k tomu, že tyto procesory přicházejí na trh teprve nyní a většina zátěže AI je stále založena na cloudu, „tento hardware předpokládá pohyb, který ještě nenastal a pravděpodobně ani nenastane“, dokud nebude nasazeno kritické množství počítačů s těmito čipy.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Nicméně výrobci prohlížečů se předhánějí v zavádění funkcí AI, z nichž některé budou nový hardware využívat. Většina funkcí AI, které v prohlížečích najdete nyní, nevyžaduje koprocesor neuronové sítě a bude fungovat bez problémů. Ambicióznější snahy v oblasti AI však počkají, až bude k dispozici dostatečná instalovaná základna novějších procesorů schopných tyto funkce provozovat, například zpracování velkých jazykových modelů (LLM).

Funkce umělé inteligence v prohlížeči ve vašem okolí

Podívejme se na některé hlavní i menší prohlížeče a jejich snahy o AI pro počítače i mobilní zařízení. Některé mobilní prohlížeče zatím AI nepřidaly, protože telefony nemají dostatečný výpočetní výkon, ale někteří výrobci ji na telefonech zprovoznili.

Google Chrome

Mezi funkce AI, které Google zavádí ve svém prohlížeči Chrome, patří organizátor karet pro vytváření skupin karet na základě otevřených karet. To má pomoci spravovat více úkolů současně tím, že uspořádá související karty dohromady. Chrome také přidává možnost generovat vlastní motivy na základě tématu, nálady, vizuálního stylu a barvy podle vašeho výběru. A konečně je tu funkce „Pomozte mi psát“, která pomáhá uživatelům navrhovat obsah na webu, například online recenze nebo dotazy.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Tyto funkce jsou postupně zaváděny, přičemž organizátor karet a motivy generované umělou inteligencí byly představeny ve verzi Chrome M121 a funkce „Pomoz mi psát“ ve verzi M122.

V současné době jsou tyto funkce k dispozici v pro Chrome na počítačích Mac a PC s Windows ve Spojených státech. Uživatelé musí tyto funkce povolit na stránce „Experimental AI“ v nastavení Chrome.

Microsoft Edge

Copilot je nejnovějším pokusem Microsoftu o asistenta s umělou inteligencí, který nahrazuje mnohem méně všestrannou Cortanu. Copilot je integrován do velkého množství produktů Microsoftu, včetně Windows, Bingu, aplikací Microsoft 365 a samozřejmě prohlížeče Edge založeného na Chromu.

Copilot v prohlížeči Microsoft Edge nabízí tři klíčové funkce:

  1. Chat: Tato funkce umožňuje interakci v přirozeném jazyce, takže se uživatelé mohou zapojit do konverzace, získat shrnutí webových stránek a obdržet odpovědi na své dotazy.
  2. Compose: Asistent pro psaní na bázi umělé inteligence, který pomáhá při různých úkolech psaní, například při psaní e-mailů nebo vytváření obsahu blogu.
  3. Insights: Tento nástroj poskytuje kontextově relevantní informace na základě právě prohlížené webové stránky a nabízí další perspektivy a související údaje.
Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí? Přečtěte si také:

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí?

Chcete-li používat nástroj Copilot, nejprve se ujistěte, že máte nainstalovanou nejnovější verzi prohlížeče Microsoft Edge. Klepněte na ikonu Copilot v pravém horním rohu okna prohlížeče. Tím se otevře postranní panel Copilot. 

Zadejte své dotazy do okna v dolní části postranního panelu, použijte některou z výchozích výzev (například „Vytvořit shrnutí stránky“) nebo klikněte na kartu Compose pro psaní nápovědy.

Brave

Brave je prohlížeč postavený na technologii jádra Chrome s důrazem na ochranu soukromí a blokování sledování uživatelů. Umělá inteligence prohlížeče Leo je navržena tak, aby pomáhala s různými úkoly, jako je vytváření souhrnů webových stránek nebo videí, odpovídání na otázky týkající se obsahu, generování nového obsahu, překlad stránek, analýza informací a přepisování textu. Leo podporuje různé generativní procesy, například psaní dopisů, e-mailů, článků a příspěvků na blogu.

Brave říká, že chaty s Leem jsou soukromé, anonymní a bezpečné. Asistent konverzace nenahrává ani je nepoužívá k trénování modelů a k jeho používání není potřeba žádný účet ani přihlášení.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Leo je integrován s vyhledávačem Brave Search, takže do výsledků vyhledávání přidává odpovědi doplněné o umělou inteligenci, což podle společnosti Brave poskytuje přesnější a aktuálnější informace. Leo je postaven na několika modelech AI, včetně modelů Mixtral, Claude a Llama.

Na rozdíl od funkcí AI v prohlížečích Chrome a Edge se Leo rozšiřuje také na systémy Android a iOS. Zdá se, že v mobilních aplikacích má všechny funkce stejné jako v desktopové verzi.

Chcete-li získat přístup k aplikaci Leo na počítači, otevřete prohlížeč Brave a klikněte na tři vodorovné čáry v pravém horním rohu. Vyberte možnost Další nástroje > Zobrazit postranní panel > Vždy. Na pravé straně prohlížeče se zobrazí postranní panel. Kliknutím na tlačítko Leo v postranním panelu otevřete okno chatu.

V mobilních aplikacích otevřete aplikaci prohlížeče Brave, klepněte na ikonu tří teček a v nabídce vyberte možnost Leo.

Opera

Když byla v polovině roku 2023 poprvé uvedena na trh, byla integrovaná asistentka umělé inteligence Aria společnosti Opera poměrně ambiciózní. V té době byla většina modelů genAI včetně GPT od OpenAI vyškolena na datech starých více než dva roky. Aria kombinovala technologii založenou na GPT s aktuálními daty z webu a ve svých odpovědích poskytovala aktuálnější informace. Novější chatboti genAI však také využívají aktuální data.

Stejně jako ostatní programy AI pomáhá Aria s úkoly, jako je vysvětlování složitých informací, překlad obsahu, generování kódu a zodpovídání otázek týkajících se produktů. Aria podporuje více než 50 jazyků, je k dispozici ve více než 180 zemích a funguje na platformách Windows, macOS, Linux a Android.

Na českém internetu se rozjíždí nový typ podvodů – lajkovací brigády Přečtěte si také:

Na českém internetu se rozjíždí nový typ podvodů – lajkovací brigády

Její funkce Reuse a Rephrase umožňují uživatelům snadno vylepšovat a rozvíjet předchozí odpovědi bez nutnosti přepisovat celé záznamy a funkce My Style umožňuje uživatelům trénovat aplikaci Aria, aby psala jejich jedinečným stylem, a to poskytnutím ukázek psaní ve formálním, neutrálním a neformálním tónu.

Chcete-li získat přístup k aplikaci Aria, otevřete prohlížeč Opera a do adresního řádku zadejte opera:settings. Přejděte dolů na položku „Advanced“ a najděte část „AI Services“. V postranním panelu přepněte přepínač pro povolení služby Aria.

Mozilla Firefox

Mozilla přistupuje k podpoře AI ve Firefoxu poněkud odlišně. Uživatelé si budou moci zvolit preferovaného chatbota s umělou inteligencí stejně, jako si nyní vybírají preferovaný vyhledávač. Mezi počáteční nabídky Mozilly patří ChatGPT, Google Gemini, HuggingChat a Le Chat Mistral, přičemž v budoucnu budou přidány další. Tato funkce je v současné době k dispozici v Nightly, experimentální verzi Firefoxu pro testování nových funkcí.

Kromě toho Mozilla pracuje na přidávání funkcí umělé inteligence, které „řeší konkrétní problémy, respektují vaše soukromí a dávají vám skutečnou možnost volby“. Společnost zkoumá, jak by mohla využít místní modely AI přímo v zařízení, aby dále zlepšila zážitek z prohlížení webu. 

Příští týden začne platit evropská regulace umělé inteligence. Hrozí pokuta až 35 milionů eur Přečtěte si také:

Příští týden začne platit evropská regulace umělé inteligence. Hrozí pokuta až 35 milionů eur

Jednou z funkcí, která má být k dispozici v příštím čtvrtletí, je alt-text generovaný umělou inteligencí pro obrázky vkládané do souborů PDF, který je lépe přístupný pro uživatele se zrakovým postižením a osoby s poruchami učení.

Mozilla také říká, že chce vyvinout lepší alternativy k nedůvěryhodným AI, protože mnoho chatbotů bylo znečištěno dezinformacemi a jsou využívány k vytváření deepfakes a dalších podvodů. Za tímto účelem společnost investovala 30 milionů dolarů do startupu Mozilla.ai, který se zaměřuje na vyhledávání možností důvěryhodné AI s otevřeným zdrojovým kódem a budování byznysu kolem nich.

Apple Safari

Prohlížeč Safari 18 bude součástí systémů macOS Sequoia a iOS 18, až se dostanou na trh později v tomto roce. Safari 18 údajně prochází určitým přepracováním, protože součástí funkcí prohlížeče se stává umělá inteligence. Zatím je brzy, ale vývojáři, kteří prohlížeč testují, hlásí novou funkci „inteligentního vyhledávání“. Předpokládá se, že tato funkce bude čerpat z modelu učení jazyků Ajax společnosti Apple, který umožňuje identifikovat témata a klíčové fráze a vytvářet souhrny stránek.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Větší novinky z Cupertina se však týkají služby Apple Intelligence, která byla oznámena na nedávné Worldwide Developer Conference společnosti. Jedná se o sadu nástrojů umělé inteligence, které mají fungovat v celé produktové řadě Apple a sloužit k úkolům, jako je přepisování, korektura a shrnutí textu, stejně jako vytváření a úprava obrázků. Na konferenci byly oznámeny také následující novinky: Virtuální asistentka Apple Siri získá integraci ChatGPT, která rozšíří její funkce.

Vzhledem k tomu, že je stále v rané fázi a do uvedení na trh zbývají měsíce, je těžké říci, jakou roli bude Apple Intelligence hrát v prohlížeči Safari oproti zbytku operačního systému. Více se dozvíme na podzim, až budou vydány nové verze systémů macOS, iOS a Safari.

Jedno je jisté: ať už používáte jakýkoli prohlížeč, brzy vám bude moci asistent s umělou inteligencí pomoci.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.